Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα..
Οι κάθετοι κήποι πλεονεκτούν σε διάφορα σημεία σε σχέση με άλλες φυτέυσεις αλλά..
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πλέον «πάνελ κάθετων κήπων» τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα από το ευρύ κοινό σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.
να παράδειγμα αποτελεί ο τύπος πάνελ με τις «τσέπες» μέσα όπου τοποθετούνται τα φυτά (Υ16). Βέβαια ο χρήστης πρέπει να δείξει προσοχή όσον αφορά κυρίως το μέρος και τον τρόπο εγκατάστασής τους. Για παράδειγμα, δε θα ήταν σοφό να εφαρμοστεί το πάνελ πάνω σε επιφάνειες που θα μπορούσαν να καταστραφούν από διαρροή νερού. Επίσης, αν χρησιμοποιηθεί σε εσωτερικό χώρο το πάνελ, καλό είναι να είναι σχετικά αδιάβροχο το επίπεδο.
Εικόνα 13 (Πάνελ κάθετου κήπου με τσέπες και σχέδιο του πάνελ, Πηγή:Υ16)
Ένας απλός χρήστης αρκεί να λάβει υπόψη του τα παρακάτω:
α)Φωτισμός
Εξωτερικά: Οι συνθήκες φωτισμού διαφέρουν ανάλογα την περιοχή και την εποχή. Καλό είναι ο χρήστης αν δε γνωρίζει, να συμβουλευτεί έναν ειδικό. Εσωτερικά: Κατάλληλο μέρος μέσα στο σπίτι είναι κοντά σε παράθυρο ή σε φωταγωγό. Αν χρειάζεται επιπλέον φως μπορεί να γίνει χρήση φωτός αλογόνου που έχει την υψηλότερη αποτελεσματικότητα όσον αφορά το είδος φωτισμού που χρειάζονται τα φυτά.
β)Τύποι φυτών
Τα φυτά που θέλει ο χρήστης να φυτέψει καθορίζουν και την περιοχή που πρέπει να φυτευτούν. Για παράδειγμα, τα κηπευτικά θέλουν πολύ ήλιο, οι φτέρες αγαπούν τη σκιά κ.τ.λ.
γ)Υγρασία
Η επιφάνεια του πάνελ μένει στεγνή και δε στάζει αλλά μερικές φορές μπορεί να φύγει λίγο νερό και να στάξει στο πάτωμα, οπότε καλό είναι εκεί που εγκαθιστά κάποιος το πάνελ να είναι από κάτω αδιάβροχη επιφάνεια. Δε συνιστάται η εγκατάσταση εκεί όπου από κάτω έχει π.χ. χαλί ή ξύλο.
δ) Σκοπός
Μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια περιοχή ενδιαφέροντος στον κήπο ή να γεμίσει έναν ολόκληρο τοίχο, να φυτέψει βότανα κοντά σε κουζίνες ή σε ηλιόλουστα αίθρια. Το μπάνιο είναι αρκετά κατάλληλο μέρος για φυτικούς τοίχους αλλά και η τοποθέτηση φυτικών τοίχων σε μέρη για σκοπούς διαφήμισης είναι έξυπνη ιδέα. Τέλος, οι φυτικοί τοίχοι μπορούν να αποτελέσουν μια περιοχή ενδιαφέροντος ή πόλου έλξης για τους εργαζόμενους ή τους πελάτες σε χώρο εργασίας ή σε ξενοδοχεία κτλ (Υ16).
Όσον αφορά την εγκατάσταση του πάνελ, όπως φαίνεται στην εικόνα 15, καρφώνεις στον τοίχο τα δύο υποστυλώματα σε απόσταση ανάλογη με το πλάτος του πάνελ, ύστερα εφαρμόζεις πάνω σε αυτά κάποιες βίδες-υποδοχές για το πάνελ με τη χυτή βάση (η χυτή βάση είναι συνήθως σε σχήμα λεπτής ζαρντινιέρας από μεταλλικό υλικό) και κατόπιν συνδέεις το πάνελ-βάση με τα υποστυλώματα. Αν δεν υπάρχει βάση, απλά τοποθετείς τις βίδες- υποδοχές απευθείας στον τοίχο και κρεμάς το πάνελ (εικόνα 16).
Εικόνα 14 ( Σχέδιο εγκατάστασης, Πηγή: Υ16)
Εικόνα 15 (Σχέδιο πάνελ χωρίς τη βάση, Πηγή: Υ16)
Όσον αφορά το πότισμα, η κάθετη μονάδα διαθέτει ανακυκλούμενο σύστημα υδροπονικής καλλιέργειας (καλό είναι η εγκατάσταση να γίνει από ειδικό) ή αυτό γίνεται χειρωνακτικά απλά ποτίζοντας π.χ. με ποτιστήρι της «τσέπες» που βρίσκονται στην πιο ψηλή σειρά και το νερό θα απορροφηθεί αργά και από τα φυτά στις από κάτω «τσέπες». Υπάρχει μια οπή στο κάτω μέρος του πάνελ απ’ όπου εξέρχεται το τυχόν περισσευούμενο νερό και αν δεν υπάρχει η βάση του πάνελ μπορεί κάποιος όταν ποτίζει να κρεμά προσωρινά κάποιο δοχείο σε γαντζάκι που μπορεί να εφαρμοστεί κάτω από την οπή, για τη συλλογή του (Εικόνα 17).
Συμπεράσματα
Ο κάθετος κήπος ουσιαστικά φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία φυτών μετατρέποντας τις “τσιμεντένιες” γωνίες της πόλης σε πολύτιμους πυρήνες βιοποικιλότητας. Η χειρονομία αυτή αν καθιερωνόταν θα μπορούσε να προσφέρει στον άνθρωπο μια εναλλακτική εικόνα της πόλης. Τα υλικά των κτιρίων, που μας περιβάλλουν, τσιμέντο, άσφαλτος, αυξάνουν τη μέση θερμοκρασία της πόλης απορροφώντας την ηλιακή ενέργεια και αποδίδοντάς την στο περιβάλλον ως θερμότητα. Η κάλυψή τους με φυτά λειτουργεί ως φυσικό φίλτρο και τα προστατεύει από ακραίες θερμοκρασίες, διατηρώντας τα κυρίως δροσερά το καλοκαίρι και περιορίζοντας ταυτόχρονα την ενέργεια που δαπανάται για τον κλιματισμό. Επίσης, τα φυτά των κάθετων κήπων βοηθούν στο να διατηρηθεί καθαρή η ατμόσφαιρα παγιδεύοντας μολυσματικές ουσίες, ενώ παράλληλα μονώνουν τα κτίρια από εξωτερικούς θορύβους δημιουργώντας έτσι πιο ήρεμους και ήσυχους χώρους εργασίας και κατοίκησης. Επιπλέον, οι κενοί τοίχοι των κτιρίων διαβάζονται πλέον ως ευκαιρίες, για να επανέλθει η φύση στις πόλεις, να συγχωνευθεί με το κτιστό και να μετατρέψει τις δισδιάστατες επιφάνειες των κτιρίων σε γοητευτικούς κήπους που κρέμονται από ψηλά. Εξάλλου, είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται περισσότερο σε φυσικές θέες είναι πιο υγιείς, χαρούμενοι, παραγωγικοί και πιο δημιουργικοί. Είναι πλέον πραγματικότητα ότι η φύση μπορεί να «κρεμαστεί» παντού και να «ταξιδέψει» στους τοίχους των κτιρίων με ποικίλους τρόπους σε μια υπερβολή σχημάτων και μεγεθών..
Οι κάθετοι κήποι πλεονεκτούν σε διάφορα σημεία σε σχέση με άλλες φυτέυσεις αλλά..
Εντυπωσιακό μείγμα καλλιτέχνη και επιστήμονα, o 57άχρονος σήμερα Γάλλος..
Οι κάθετοι κήποι βοηθούν στην μέιωση της ποσότητας του CO2 , εξασφαλίζουν..