Τι ρίχνουμε στους μπλε κάδους..
Πολλοί είναι αυτοί που πετάνε τα σκουπίδια τους ανεξαρτήτως προελεύσεως στους μπλε..
Σας παρουσιάζουμε 5 μεθόδους ανακύκλωσης, τις οποίες θα μπορούσαμε να “εισάγουμε” από άλλες χώρες, με σκοπό την καλύτερη αποτελεσματικότητα ανακύκλωσης στη χώρα μας.
Οι τρόποι ανακύκλωσης διαφέρουν ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα είμαστε ακόμα “πρωτάρηδες” σε αυτού του είδους τη δράση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε περιθώρια να εξελιχθούμε και να μάθουμε… από άλλους.
Διαβάστε παρακάτω για κάποιες πρακτικές ανακύκλωσης που ακολουθούν κάτοικοι και αρχές σε πέντε διαφορετικές χώρες του κόσμου.
Σουηδία
Γνωστοί για το πάθος τους για την ανακύκλωση, οι Σουηδοί προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα, ζεσταίνοντας το ένα τέταρτο του ενός εκατομμυρίου σπιτιών με καμμένα απορρίμματα.
Τα σκουπίδια των πόλεων χρησιμοποιούνται για να προσφέρουν θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια, αν και τελευταία παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα στη διαδικασία αυτή όταν η χώρα ξέμεινε από σκουπίδια. Ευτυχώς, η Νορβηγία είναι κοντά και ήταν πρόθυμη να δανείσει στους γείτονες λίγα από τα δικά της.
Ιαπωνία
Οι αρχές στην Ιαπωνία έχουν ήδη πάνω από 10 χρόνια έναν νόμο για τις σπιτικές συσκευές, ο οποίος ζητά από όλους -κατασκευαστές και καταναλωτές- να αναλάβουν την ευθύνη για την ανακύκλωση των παλαιών σπιτικών συσκευών.
Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από μια μεγάλη συσκευή, θα σας ζητηθεί να καταβάλλετε ένα τέλος ανακύκλωσης και να αγοράσετε ένα εισιτήριο. Τα τέλη εξαρτώνται από τη συσκευή, το εμπορικό σήμα και το μέγεθος της μονάδας. Το κόστος της ανακύκλωσης για μια μικρή τηλεόραση, για παράδειγμα, θα είναι περίπου 14 ευρώ, ενώ το ψυγείο έχει λίγο υψηλότερη αμοιβή των 24 ευρώ.
Υπηρεσίες όπως η Panasonic Eco Technology Centre, στη συνέχεια τεμαχίζουν τις συσκευές σε μικρά κομμάτια για ανακύκλωση. Αν σας ενδιαφέρει η διαδικασία, επιτρέπεται και να την παρακολουθήσετε!
Ιταλία
Η Ρώμη έχει γίνει αρκετά αυστηρή όσον αφορά την ανακύκλωση. Εάν δεν διαχωρίζετε τα ανακυκλώσιμα από τα υπόλοιπα σκουπίδια και έχετε σε απόσταση των 500 μέτρων από την πόρτα σας έναν κάδο ανακύκλωσης, μην εκπλαγείτε αν σας επιβληθεί πρόστιμο ύψους έως και 619 ευρώ!
Βέλγιο
Το Βέλγιο έχει ένα ποσοστό ανακύκλωσης στο 91% όταν πρόκειται για διάλυση αυτοκίνητων, χάρη στις τεχνολογίες μετατεμαχισμού που χρησιμοποιεί, ενώ σκοπεύει να ανέβει στο 95% μέχρι το 2015.
Μόλις ένα αυτοκίνητο ανακυκλωθεί, τα απόβλητα του τεμαχισμού του αποτελούν ένα δύσκολο υλικό για την περαιτέρω επεξεργασία, δεδομένου ότι είναι ένα μείγμα από πολλά διαφορετικά υλικά. Η τεχνική μηχανικού διαχωρισμού είναι αυτή που καθιστά δυνατή την ανάκτηση χρήσιμων πρώτων υλών από τα απόβλητα παλιών αυτοκινήτων.
Καναδάς
Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τρόπους με τον οποίο ο Καναδάς ανακυκλώνει τα υλικά, είναι το πώς μεταχειρίζονται τα λάστιχα: επαναχρησιμοποιούνται σε παιδικές χαρές ή αναμειγνύονται με άσφαλτο για επανακατασκευή του οδοστρώματος.
Επιπλέον, στο Βανκούβερ έχει μόλις ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ανακύκλωση των αποτσίγαρων! Αυτοί οι κάδοι ανακύκλωσης θα τοποθετηθούν γύρω από την πόλη και αφού συλλεγούν τα απορρίμματα αυτού του είδους, θα μετατραπούν σε διαφορετικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών παλετων. Για να πετύχει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα, μάλλον θα πρέπει πρώτα να συνηθίσουμε να πετάμε τα αποτσίγαρα σε συγκεκριμένους κάδους και όχι στον δρόμο…
Αναδημοσίευση από http://www.econews.gr/
Πολλοί είναι αυτοί που πετάνε τα σκουπίδια τους ανεξαρτήτως προελεύσεως στους μπλε..
Τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια, χωράνε έως και οκτώ φορές περισσότερα σκουπίδια..
Κάντε ανακύκλωση στα φυτά που χρησιμοποιείτε και ανανεώστε υγιεινά και φθηνά το..