Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ανακοινώνει τα ετήσια αποτελέσματα του 2013 από τη λειτουργία των προγραμμάτων ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας, τα οποία υλοποιούνται σε όλη την Ελλάδα με τη συνεργασία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), σύμφωνα με την Απολογιστική Έκθεση που, όπως ορίζει το θεσμικό πλαίσιο, υποβλήθηκε προς έγκριση στο ΥΠΕΚΑ.


Τα φυτά μιλούν και επικοινωνούν. Χρησιμοποιώντας μια γλώσσα η οποία γενικά παραμένει άγνωστη, στέλνουν μηνύματα σε άλλα φυτά και στο περιβάλλον.

 

Στη Φλωρεντία ,ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα αναλύει την ηλεκτρική δραστηριότητα του φυτού, χρησιμοποιώντας μια νέα προσέγγιση.


Ένα νέο σύστημα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα ούρα των αστροναυτών για να τους παράσχει όχι μόνο καθαρό, πόσιμο νερό, αλλά και ανανεώσιμη ενέργεια στο διάστημα.

Τα ούρα των αστροναυτών ήδη ανακυκλώνονται και μετατρέπονται σε πόσιμο νερό, αλλά το υποπροϊόν της διαδικασίας, η ουρία απορρίπτεται στο διάστημα.


«Ένα δισεκατομμύριο τόνοι CO2 λιγότεροι από το 2005 στην Ευρώπη: το ήμισυ οφείλεται σε ενεργειακές & κλιματικές πολιτικές και το υπόλοιπο σε οικονομικούς λόγους» 


Χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη νερό, διοξείδιο του άνθρακα και φως, ερευνητές κατάφεραν να παράξουν υγρά καύσιμα κατάλληλα για τους σημερινούς κινητήρες


Η νέα τεχνολογία υπόσχεται φθηνότερα, καθαρότερα καύσιμα, και επιπλέον δείχνει να επιτρέπει την βιομηχανική αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα, ενός αέριου ρύπου που ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της κλιματικής αλλαγής.


Η ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έκανε ένα νέο υψηλό ρεκόρ το 2012, συνεχίζοντας μια ανοδική και επιταχυνόμενη πορεία η οποία οδηγεί στην κλιματική αλλαγή και διαμορφώνει το μέλλον του πλανήτη μας για εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια.

Σύμφωνα με το Ετήσιο Δελτίο Αερίων Θερμοκηπίου του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, προκύπτει ότι μεταξύ του 1990 και 2012 σημειώθηκε αύξηση 32% σε «παγίδευση» ακτινοβολίας λόγω του διοξειδίου του άνθρακα CO2 και άλλων μακρόβιων αερίων που εγκλωβίζουν τη θερμότητα όπως το μεθάνιο και το υποξείδιο του αζώτου.


Η Lufthansa προανήγγειλε δοκιμές ενός νέου τύπου αεροπορικού βιοκαυσίμου από αλκοόλη, στο πλαίσιο συνεργασίας με την αμερικανική Gevo, στους επενδυτές της οποίας συμπεριλαμβάνεται η Total. Στόχος, ο περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και φυσικά η εξοικονόμηση χρημάτων για καύσιμα.


Τη δυνατότητα παραγωγής συνθετικού, “ηλιακού” καυσίμου αεροσκαφών απέδειξε το έργο Solar Jet το οποίο αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ερευνητικών κέντρων και εταιρειών (ETH Zürich, Bauhaus Luftfahrt, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), ARTTIC και Shell Global Solutions).


Την ώρα που η καταστροφή τοξικών χημικών όπλων από τη Συρία στη Μεσόγειο Θάλασσα ανάμεσα στη Σικελία και την Κρήτη θεωρείται δρομολογημένη, μια είδηση που μας γυρνά 70 χρόνια πίσω αποδεικνύει πόσο επιζήμιες είναι για το περιβάλλον οι αποφάσεις των ισχυρών αυτού του κόσμου.


Τι απογίνονται τα κελύφη των φιστικιών μόλις καταναλωθεί ο εκλεκτός καρπός τους;

Η μία λύση είναι να πεταχτούν στα σκουπίδια. Η δεύτερη, να μετατραπούν σε ενέργεια.


Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μεγάλα ενεργειακά φράγματα, όπως το υδροηλεκτρικό Φράγμα των Τριών Φαραγγιών στον κινεζικό ποταμό Γιανγκτσέ, «είναι σχεδιασμένα για να αποτύχουν».


Πρόκειται για μια μέθοδο ηλεκτροκινητικού δυναμικού και γεωφυσικής τεχνολογίας για τον άμεσο εντοπισμό υπόγειων υδροφόρων που οδηγούν στις συσχετιζόμενες δεξαμενές υδρογονανθράκων πετρελαίου με πολύ μεγάλη ακρίβεια, χαμηλό κόστος,εύκολη πρόσβαση στο χώρο, δυνατότητα μεταφοράς και απλές διαδικασίες εγκατάστασης.


Εσείς γνωρίζατε ότι πρέπει να σβήνετε τις συσκευές σας από το διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ; Διαφορετικά, αφήνοντας να λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής (stand-by), συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή, όπως και πολλές άλλες απλές, αλλά τόσο χρήσιμες αλλαγές προτείνει να ακολουθήσουμε η ΔΕΗ στην καθημερινότητά μας, για οικονομία στην τσέπη μας, αλλά και στο περιβάλλον.


Η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια θα είναι οι πρώτες δύο αμερικανικές πολιτείες που θα απαγορεύσουν μικροσφαιρίδια σε καλλυντικά.

Τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που συμπεριλαμβάνονται σε προϊόντα φροντίδας προσώπου και σώματος, μπορεί να βοηθούν στην απολέπιση του δέρματος, αλλά κάνουν τεράστιο κακό στο περιβάλλον.


Στροφή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στα απόβλητα

Οι δασμοί αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές βιοκαυσίμων στην Ευρώπη έχουν τονώσει την παραγωγή, όμως η ισχυροποίηση της βιομηχανίας θα συγκρατηθεί από την αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική καυσίμων της Ε.Ε. μετά την αλλαγή της κοινής γνώμης για τα βιοκαύσιμα.


Το Παθητικό Σπίτι δεν αποτελεί λειτουργική λύση σε ψυχρά κλίματα, ισχυρίζεται ο Martin Holladay από το Green Building Advisor.


 Μέχρι το τέλος του 2017 θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί από την Ελλάδα κοινοτικοί πόροι ύψους 3 δισ. ευρώ

Ενα μίνι μνημόνιο, η μη εφαρμογή του οποίου θα έχει ως ποινή την περικοπή κοινοτικών κονδυλίων τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ, θα κληθούν να σχεδιάσουν τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα πρέπει μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου να υποβάλουν τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020.

Στην τρίτη εγκύκλιο του υπουργείου για το σχεδιασμό των προγραμμάτων περιγράφονται σε αδρές γραμμές οι αλλαγές που φέρνει ο κανονισμός του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), όπως είναι ο επίσημος τίτλος του ΕΣΠΑ ΙΙ.

Με βάση την κατανομή των πόρων, έως το τέλος του 2017, οπότε θα ξεκινήσει η ενδιάμεση αναθεώρηση του προγράμματος και το κάθε κράτος-μέλος θα περάσει από την πρώτη γενική αξιολόγηση με βάση το νέο κανονισμό, η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμεύσει κοινοτικούς πόρους ύψους 11,2 δισ. ευρώ και να έχει απορροφήσει περίπου 3 δισ. ευρώ από την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Το ποσό απορρόφησης θα πρέπει να κατανεμηθεί ως εξής:

* Στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας (μέσω του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία) θα διατεθούν 1,98 δισ. ευρώ.

* Στις υποδομές, το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη θα διατεθούν μέσα από το σχετικό πρόγραμμα 2,7 δισ. ευρώ.

* Στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την εκπαίδευση και διά βίου μάθηση θα διατεθούν 1,5 δισ. ευρώ.

* Στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης θα διατεθούν 150 εκατ. ευρώ.

* Στα 13 περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα θα διατεθούν 4,9 δισ. ευρώ.

Θεματικοί στόχοι

Στο σημείο αυτό ξεκινούν οι αλλαγές από το ΕΣΠΑ στο ΕΣΠΑ ΙΙ. Η πρώτη από αυτές είναι ότι η απορρόφηση ανά πρόγραμμα και ανά ταμείο δεν αποδεικνύει από μόνη της την πρόοδο του προγράμματος. Οι απορροφήσεις θα πρέπει να επιτυγχάνονται σε ετήσια βάση και ανά «θεματικό στόχο».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι θεματικοί στόχοι για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) ορίζονται οι εξής:

Συγκέντρωση πόρων στην έρευνα και καινοτομία (θεματικός στόχος 1), τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (θεματικός στόχος 2), τη στήριξη των μμε (θεματικός στόχος 3) και την οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (θεματικός στόχος 4).

Ειδικά για το θεματικό στόχο 4 υπάρχουν διακριτές υποχρεώσεις σε εθνικό επίπεδο ανά κατηγορία περιφέρειας. Πιο συγκεκριμένα:

* Στις περισσότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες (Αττική, Βόρειο Αιγαίο) θα πρέπει να διατεθεί κατ'

ελάχιστον το 80% των πόρων του ΕΤΠΑ σε εθνικό επίπεδο, στους θεματικούς στόχους 1, 2, 3 και κατ' ελάχιστον το 20% των πόρων σε εθνικό επίπεδο στο στόχο 4.

* Στις Περιφέρειες σε μετάβαση (Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη) προβλέπεται η διάθεση κατ’ ελάχιστον του 60% των πόρων του ΕΤΠΑ σε εθνικό επίπεδο, στους θεματικούς στόχους 1, 2, 3 και κατ’ ελάχιστον το 15% των πόρων για το στόχο 4.

* Στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ηπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα) προβλέπεται αναγκαστικά η διάθεση του 50% των πόρων του ΕΤΠΑ σε εθνικό επίπεδο, στους θεματικούς στόχους 1, 2, 3 και κατ’ ελάχιστον το 6% των πόρων σε εθνικό επίπεδο στο στόχο 4.

Ελεγχοι επίτευξης στόχων

Παράλληλα, η πρόοδος του προγράμματος θα εξετάζεται από την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων αλλά και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα χρηματοδοτούνται άμεσα ή έμμεσα από το ΕΣΠΑ ΙΙ και θα περιέχονται στο ετήσιο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σε χώρες όπως η Ελλάδα το ΠΣΑ ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο για την περίοδο 2013-2017.

Επίσης, κατά την επεξεργασία του προγράμματος 2014-2020 θα εξεταστεί, τόσο κατά την έγκριση όσο και κατά τη διάρκεια υλοποίησής του, η συμβατότητά του σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2020, δηλαδή του διαδόχου της Ατζέντας της Λισαβόνας.

Η επίτευξη των στόχων θα είναι δεσμευτική σε ετήσια βάση και θα εξεταστεί κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση του προγράμματος που θα ξεκινήσει από το 2016. Θα ακολουθήσει μια έκθεση της Ε.Ε. για τις «επιδόσεις» κάθε χώρας.

Στη συνέχεια θα μοιραστεί ή θα περικοπεί και το αποθεματικό του 6% από το σύνολο του προγράμματος, που στην περίπτωση της Ελλάδας φτάνει το 1,2 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή θα έχει το δικαίωμα, εάν εντοπίζει ακραίες αποκλίσεις στα προγράμματα, να ακολουθεί διαδικασία ανάλογη με αυτή του υπερβολικού ελλείμματος με συνεχείς οχλήσεις για άμεσες διορθώσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα από την ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής.

Αναδημοσίευση από http://www.naftemporiki.gr/


Θα μπορούσαν τα MacBook να γίνουν σύντομα φιλικότερα προς το περιβάλλον, αλλά και ακόμη πιο κομψά, με την εξάλειψη... του καλωδίου τροφοδοσίας; Στις αρχές της εβδομάδας, η Apple κατοχύρωσε πατέντα για μια νέα οθόνη που πιστεύεται ότι από την εξωτερική πλευρά θα έχει ηλιακές κυψέλες.


Σας παρουσιάζουμε τα 5 αποδεικτικά στοιχεία ότι με τον τρόπο που τρέφεστε συμβάλλετε στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τα τρόφιμα, η κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι και οι μετακινήσεις, έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν το κλίμα. Μόνο το φαγητό που τρώτε αποτελεί περίπου το 20% του άνθρακα που αφήνετε πίσω σας.


Το -βαρετό για πολλούς- πλύσιμο των πιάτων ίσως περάσει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν χάρη σε μια νέα επικάλυψη που κάνει τα υπολείμματα να κυλούν από τα πιάτα και τα μπωλ.Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, ωστόσο οι Σουηδοί σχεδιαστές της Tomorrow Machine την προτείνουν ως πραγματική λύση στο υδροβόρο έργο του πλυσίματος των πιάτων.


Με χρήση ζάχαρης ενδέχεται να γίνεται μελλοντικά η φόρτιση των μπαταριών εάν επικρατήσει η περιβαλλοντικά φιλική τεχνολογία που αναπτύσσουν ερευνητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου της Βιρτζίνια.


Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αυτό της αποθήκευσης - και οι υπάρχουσες λύσεις είναι συνήθως πανάκριβες και όχι ιδιαίτερα αποδοτικές ή αξιόπιστες.Γράφοντας στην επιθεώρηση Nature, αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως επινόησαν μια μέθοδο αποθήκευσης που, ακόμη και αν εφαρμοζόταν σε εμπορική κλίμακα, θα ήταν οικονομικά βιώσιμη, καθώς βασίζεται σε υλικά, τα οποία απαντώνται σε αφθονία στη φύση.


Οι αρχές του Αμβούργου σχεδιάζουν μέσα στα επόμενα 15 με 20 χρόνια να... εξαφανίσουν όλα τα αυτοκίνητα από την πόλη της βόρειας Γερμανίας, στο πλαίσιο του «Πράσινου Δικτύου», ενός προγράμματος που προβλέπει τη δημιουργία πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων, οι οποίοι θα συνδέονται με τους ήδη μεγάλους χώρους πρασίνου.


Μια νέα τεχνολογία για σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω λαμπτήρων αναπτύσσουν ερευνητές του πανεπιστημίου Φουντάν στη Σαγκάη, με επικεφαλής τη Δρ. Chi Nan.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, βασική ιδέα είναι ότι το φως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαμετακομιστής αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές ραδιοσυχνότητες του ασύρματου δικτύου WiFi.


Τον τελευταίο καιρό η Βρετανία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στις ΑΠΕ. Εκτός από τις τεράστιες επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και τη σταθερή ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, οι Βρετανοί αναζητούν και μη συμβατικές ΑΠΕ για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.


Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι μια περίοδος προσφοράς, μοιρασιάς και φαγητού. Δυστυχώς όλα αυτά συνοδεύονται από υψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC News, το μέσο νοικοκυριό στις ΗΠΑ επιβαρύνεται με μερικά δολάρια παραπάνω για τον εορταστικό φωτισμό της κατοικίας. Ωστόσο, υπάρχουν επιχειρήσεις που ξοδεύουν έως και 80.000 δολάρια μόνο για φωτισμό τα Χριστούγεννα.

Ποιες είναι όμως οι επιλογές που έχουμε για να φωτίσουμε το σπίτι μας με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας;

—Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια με μπαταρία

Εκτός από τα φωτάκια που συνδέονται στην πρίζα υπάρχουν και εκείνα που λειτουργούν με μπαταρίες. Μπορείτε να κάνετε αυτά τα λαμπάκια ακόμα πιο οικολογικά εάν χρησιμοποιήσετε επαναφορτιζόμενες. Το μειονέκτημα είναι ότι τα λαμπάκια αυτά διατίθενται σε μικρά πακέτα, των δέκα ή είκοσι τεμαχίων με κόστος από 3,5 έως 5,5 Ευρώ αντίστοιχα. Έτσι, παρότι είναι ιδανικά για μια γιρλάντα ή ένα κλαδί είναι μάλλον ασύμφορα για τη διακόσμηση ολόκληρου του σπιτιού.

—Ηλιακά λαμπάκια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Τα πιο οικονομικά και οικολογικά χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο εκμεταλλεύονται την άφθονη και δωρεάν ενέργεια του ήλιου. Παρόλα αυτά το κόστος τους είναι αρκετά υψηλό με τιμές της τάξης των 25-30 Ευρώ η πενηντάδα.

—LED

Τα λαμπάκια LED, πόσω μάλλον όταν είναι ηλιακά, αποτελούν τη βέλτιστη επιλογή. Καταναλώνουν 75% λιγότερη ενέργεια από τους συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως με 25 μεγαλύτερη διάρκεια. Εκτός αυτού είναι ασφαλέστερα από τα λαμπάκια πυρακτώσεως καθώς δεν αναπτύσσουν μόνο χαμηλότερη θερμοκρασία κατά τη χρήση, αλλά είναι και ανθεκτικότερα καθώς έχουν εποξικό περίβλημα αντί για γυάλινο. Το μόνο αρνητικό σε αυτή την περίπτωση είναι το κόστος απόκτησης που κυμαίνεται από 15 ως 25 Ευρώ η εικοσάδα.

—Λαμπάκια πυρακτώσεως

Η κοινότερη, φθηνότερη, αλλά και περιβαλλοντικά χείριστη επιλογή για να φωτίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο φέτος τα Χριστούγεννα. Μπορεί να κοστίζουν τέσσερα Ευρώ τα 100, ωστόσο το πραγματικό κόστος θα το αντιληφθείτε όταν έρθει ο λογαριασμός της ΔΕΗ.

Στις ΗΠΑ έχει υπολογιστεί ότι μια σειρά 100 λαμπτήρων πυρακτώσεως κατά την περίοδο των εορτών προσθέτει 5 Ευρώ στο λογαριασμό ρεύματος, 70% περισσότερο από μια αντίστοιχη σειρά LED. Και αν για μια κατοικία η οικονομική διαφορά ανάμεσα στις δύο λύσεις φαντάζει αμελητέα, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι στην περίπτωση φωτισμού δημόσιων χώρων, κτηρίων και καταστημάτων.

—Σβήστε τα φωτάκια, εξοικονομήστε ενέργεια

Όταν λείπετε από το σπίτι ή πάτε για ύπνο καλό είναι να σβήνετε τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια. Όχι μόνο για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να εξοικονομήσετε ενέργεια και να μειώσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα φέτος τα Χριστούγεννα. Εάν είστε “ξεχασιάρηδες” κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικοί προγραμματιζόμενοι χρονοδιακόπτες που κάνουν τη δουλειά για εσάς.

 

Αναδημοσίευση από www.econews.gr


Δίοδος Εκπομπής Φωτός, (LED-Light Emitting Diode), αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φως στενού φάσματος όταν του παρέχεται μία ηλεκτρική τάση κατά τη φορά ορθής πόλωσης (forward-biased).


Δίοδος Εκπομπής Φωτός, (LED-Light Emitting Diode), αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φως στενού φάσματος όταν του παρέχεται μία ηλεκτρική τάση κατά τη φορά ορθής πόλωσης (forward-biased).


Μια ιδέα που θα μπορούσε να μεταμορφώσει εσωτερικούς χώρους – από αεροδρόμια, ξενοδοχεία και κινηματογράφους μέχρι σαλόνια σπιτιών – παρουσίασαν η Philips και η εταιρεία Desso: χαλιά που στις ίνες τους έχουν ενσωματωμένους LED.


Χρησιμοποιώντας φθηνά και ευρέως διαθέσιμα υλικά, νεαροί ερευνητές από το πανεπιστήμιο Ντιουκ των Ηνωμένων Πολιτειών κατόρθωσαν να αναπτύξουν μια συσκευή που, όπως υποστηρίζουν, εκμεταλλεύεται τα σήματα των μικροκυμάτων που διαφεύγουν από διάφορες πηγές μετατρέποντάς τα σε χρήσιμο ηλεκτρικό ρεύμα.


Βρετανοί ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν τον αέρα σε βενζίνη. Το επίτευγμα ίσως μελλοντικά αποδειχτεί ορόσημο για την μαζική παραγωγή καθαρής ενέργειας και αποτελέσει απάντηση τόσο στην ενεργειακή κρίση όσο και στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος με «αέρια του θερμοκηπίου», εφόσον όμως στην πορεία ξεπεραστούν διάφορα εμπόδια.


Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ενεργοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, η ειδική εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης από τους φορολογούμενους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Νέα ταχύτητα αποκτά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον», όπως αποφάσισαν, χθες, σε σύσκεψη οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.


Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του καλοκαιριού και αν και - για να είμαστε ειλικρινείς- δεν έχουμε ζήσει (ακόμα τουλάχιστον) τους καύσωνες παλαιότερων χρόνων, η ζέστη αποτελεί κυρίαρχο θέμα.


Την επανάσταση στις μετακινήσεις ετοιμάζεται να φέρει ο διευθύνων σύμβουλος των Tesla Motors και SpaceX, Ελον Μασκ, ο οποίος στις 12 Αυγούστου θα αποκαλύψει τα σχέδια του για ένα πρωτοποριακό ταχύτατο μέσο συγκοινωνίας που θα κινείται σε κενό αέρος με ταχύτητα 6.500 χλμ/ώρα.


Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για αύξηση του πρώην τέλους ΑΠΕ (νυν ΕΤΜΕΑΡ), που επιβαρύνει σημαντικά τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, σε αντίθεση με τις βιομηχανίες μέσης τάσης, όπου η αύξηση είναι μικρότερη, και εκείνες της υψηλής τάσης, όπου υπάρχει μείωση.


Η εξοικονόμηση ενέργειας στον κλιματισμό είναι ίσως από τους πιο δύσκολους τομείς επένδυσης για επιχειρήσεις και ιδιώτες κυρίως λόγω τεχνολογικών περιορισμών, συμβολαίων υποστήριξης ή χρόνου παρέμβασης αν αυτό είναι εφικτό.


Η εξοικονόμηση φυσικών πόρων, εκτός από απαραίτητη για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι και ιδιαίτερα σημαντική για την… τσέπη, τόσο μιας οικογένειας, όσο και μίας επιχείρησης. Παρακάτω θα αναλύσουμε τις προτάσεις για κατοικίες.


Ενα λουλούδι της Αφρικής, που οφείλει το όνομά του στον μυθικό Πρωτέα επειδή αλλάζει σχήματα και χρώματα, είναι το νέο στοίχημα για τους εναλλακτικούς καλλιεργητές της Κρήτης. Είναι εξωτικό, με μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό κι εξίσου μεγάλο περιθώριο κέρδους.


Ξεκινήστε την... «πρασινοποίηση» της κατοικίας σας από, πού αλλού, παρά την καρδιά του σπιτιού, την κουζίνα! Για νέες κατοικίες, βεβαιωθείτε ότι ο κατασκευαστής σας χρησιμοποιεί υλικά από ανανεώσιμες πηγές.


Μια μαθήτρια της πρώτης λυκείου από τον Καναδά εφηύρε ένα φακό LED, ο οποίος τροφοδοτείται με ενέργεια από τη θερμότητα που παράγει το ανθρώπινο σώμα. 


Στο πολλά υποσχόμενο πεδίο των ηλιακών κυττάρων έρχεται να προστεθεί η νέα πρόταση της γαλλικής εταιρείας SunPartner για ένα διάφανο ηλιακό φιλμ που τοποθετούμενο στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου σου (screen cover) προσθέτει 20% περισσότερη μπαταρία.

Όταν υπάρχει ηλιακό φως το τηλέφωνο λειτουργεί πλήρως μόνο με την ηλιακή ενέργεια και με φυσιολογική χρήση φορτίζει κατά περίπου 20%. Μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει επιτύχει 82% διαφάνεια ενώ τα μελλοντικά πρωτότυπα αναμένεται να αγγίξουν το 90%. Σύμφωνα με την εταιρεία τρεις κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων έχουν εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον τους για τη νέα τεχνολογία.

Αναδημοσίευση από http://www.b2green.gr


Την ώρα που πάνω στον πλανήτης συμβαίνουν μη αναστρέψιμες μεταβολές εξαιτίας του επικρατούντος μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης, οι επιστήμονες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για την αειφόρο εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.


Τη χορήγηση δανείων για κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση επενδύσεων συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλης της χώρας προβλέπει το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», την έναρξη του οποίου ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.


Μία νέα εφεύρεση υπόσχεται να μετατρέψει το παράθυρο σε... πρίζα, η οποία φορτίζει τις συσκευές με ενέργεια από τον ήλιο.


Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα στις σημερινές φορητές "έξυπνες" συσκευές είναι αυτό της αυτονομίας, κάτι που διαπιστώνουμε καθημερινά όταν χρησιμοποιούμε πολύ το smartphone μας και τρέχουμε να βρούμε πρίζα για να φορτίσουμε.


«Σ’ αυτή τη φάση, κατά την οποία οι τεχνικές εταιρείες στο σύνολό τους βιώνουν τραγικές καταστάσεις, εμείς ζητάμε να γίνουν όλα όσα θα απαλλάξουν τον εργοληπτικό κόσμο, αλλά και το κράτος από την γκρίζα εικόνα της σκανδαλολογίας» τόνισε μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γ. Βλάχος, και πρόσθεσε:


Περισσότεροι από 700.000 ιδιοκτήτες ΙΧ παρέδωσαν πινακίδες στην Εφορία και τα κρατούν ακινητοποιημένα.


Η Ευρώπη είναι στα πρόθυρα ενός ιστορικού λάθους, που θα επιτείνει την αυξανόμενη αίσθηση ευρωπαϊκής παρακμής και κατάρρευσης.


Την ενέργεια των ηφαιστείων φιλοδοξούν να εκμεταλλευτούν Κινέζοι σχεδιαστές, προστατεύοντας παράλληλα τους κοντινούς οικισμούς από τις επικίνδυνες εκρήξεις, τον καπνό και την τέφρα που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.


Άφθονο πόσιμο νερό παράγει μια διαφημιστική πινακίδα λίγο πιο έξω από τη Λίμα, στο Περού.


«Υπερχείλισε» εις βάρος φυσικών εκτάσεων ο δομημένος χώρος στην Αττική τα τελευταία 25 χρόνια. Από το 1987 ως σήμερα, όπως καταδεικνύει έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η επέκταση του αστικού χώρου υπολογίζεται ότι ήταν 15 φορές μεγαλύτερη από το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού.


Μειώνονται μέχρι 2,5% τα οικιακά τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ και μέχρι 5,5% τα επαγγελματικά τιμολόγια, ενώ γίνονται δραστικές μειώσεις της τάξης του 20% στους λογαριασμούς νερού των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.


Επανάσταση στις συναλλαγές και στον τρόπο πληρωμών αναμένεται να φέρει τα αμέσως επόμενα χρόνια η ραγδαία αύξηση της χρήσης των λεγόμενων "έξυπνων" κινητών τηλεφώνων (smart phones) και γενικότερα των φορητών συσκευών (Tablets).


Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν για πρώτη φορά μια επίπεδη και ελαστική μπαταρία λιθίου- ιόντων σαν τσιρότο, η οποία, όταν τεντωθεί, τριπλασιάζεται σε μέγεθος, χωρίς να χάνει καθόλου την ενεργειακή απόδοσή της.


Επίσημη άδεια για πωλήσεις ηλεκτρικών λεωφορείων σε ευρωπαϊκό έδαφος, έλαβε χθες (7 Ιανουαρίου) από τις Βρυξέλλες, ο κινεζικός κολοσσός στα ηλεκτρικά οχήματα BYD.


Την παροχή περαιτέρω διευκολύνσεων σε καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος που ανήκουν στην κατηγορία των ευαίσθητων ομάδων ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε η επιχείρηση:


Κινδύνους που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε απώλεια κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ επισημαίνει έρευνα της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε. με στόχο να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των χρηματοοικονομικών εργαλείων (π.χ. ΕΤΕΑΝ, JEREMIE, JESSICA) στην πραγματική οικονομία.


Την πεποίθησή του ότι το πλαίσιο των προτάσεων της κυβέρνησης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα γίνει τελικά αποδεκτό από την τρόικα, χωρίς ριζικές τροποποιήσεις, εξέφρασε χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Χατζηδάκης.


Σε ελαφρά αναθεώρηση των προβλέψεών του για την παγκόσμια προσφορά βαμβακιού προέβη το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.


Τις προσδοκίες ότι θα αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις του για τα αμερικανικά αποθέματα σιτηρών διέψευσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, επικαλούμενο αυξημένη ζήτηση από τους κτηνοτρόφους και τους εκτροφείς πουλερικών.


Αναπροσαρμόζονται και συμπληρώνονται τα Ενιαία Τιμολόγια δημοσίων έργων οδοποιίας, υδραυλικών, λιμενικών, οικοδομικών, πρασίνου και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σταύρου Καλογιάννη.


Εκτός του προγράμματος επιδοτήσεων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω των ΠΕΠ, προϋπολογισμού 456 εκατ. ευρώ θέτει η αναθεωρημένη λίστα που δημοσίευσε το υπουργείο Ανάπτυξης, τις δραστηριότητες που αφορούν το χονδρεμπόριο αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, αλλά και τη χονδρική πώληση ανταλλακτικών αυτοκινήτων και μηχανών.


Χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. δολαρίων έλαβε πρόσφατα από το ημιδημόσιο venture capital του Κονέκτικατ, Connecticut Innovations, η ελληνική τεχνολογική επιχείρηση η Advent, για κυψελίδες καυσίμου που σχεδιάζει. Η συνολική επένδυση, στην οποία συμμετέχουν οι Piraeus Capital Management/ΤΑΝΕΟ, Systems Sunlight, Velti, αλλά και ιδιώτες επενδυτές, φτάνει τα 2,3 εκατ. δολάρια.


Το πρώτο βήμα, η κατ' αρχήν συμφωνία με τους παραχωρησιούχους, για την επανεκκίνηση της κατασκευής των 4 μεγάλων οδικών αξόνων -Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός και Ολυμπία Οδός-, συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 5,5 δισ. ευρώ, έγινε. Μένει ωστόσο το δεύτερο, εξίσου δύσκολο, που είναι η διαπραγμάτευση με τις συνολικά 43 ελληνικές και διεθνείς τράπεζες.


Παρά την κρίση, κορυφαίες επιχειρήσεις της Ε.Ε. συνεχίζουν να επενδύουν στην έρευνα και στην καινοτομία, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις βιομηχανικές επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α), που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Πάνω από το μνημονιακό στόχο του δευτέρου εξαμήνου η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, φτάνοντας το 102,6% και διαμορφώνοντας το σύνολο των κοινοτικών εισροών για το 2012 στα 3,23 δισ. ευρώ.