Ο συμψηφισμός παραγόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας (γνωστός με τον όρο net-metering) αποτελεί πλέον ένα από τα εργαλεία προώθησης της αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης με ΑΠΕ και εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες, κυρίως για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. Από τις 30 Δεκεμβρίου 2014 ο ενεργειακός συμψηφισμός γίνεται πραγματικότητα και στην Ελλάδα, έπειτα από την Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη μετά από πολύμηνη καθυστέρηση από το ΥΠΕΚΑ.


Εντός του μήνα που διανύουμε θα κατατεθούν (επιτέλους) οι πρώτες αιτήσεις για εγκατάστασηφωτοβολταϊκών συστημάτων με το σύστημα του ενεργειακού συμψηφισμού(net-metering).

Σύμφωνα με στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ που επικαλείται το energypress, η έναρξη των αιτήσεων για αυτοπαραγωγή αποτελεί θέμα λίγων ημερών.


Φωτοβολταϊκά συστήματα που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, επιτυγχάνοντας προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμηση χρημάτων, θα εγκατασταθούν σε συνολικά πενήντα δώματα και στέγες σχολικών και δημοτικών κτιρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Έρευνα σχετικά με τη δανειοδότηση των αγροτικών φωτοβολταϊκών δημοσίευσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ).

Όπως αναφέρει ο σύνδεσμος, «η βάση δεδομένων των Μελών του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών “δίνει” τις απαντήσεις, τις οποίες και αναλύσαμε με απλούς μαθηματικούς τρόπους, για να οδηγηθούμε σε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα».


Το 2013, η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη θέση διεθνώς σε ότι αφορά στη συμβολή των φωτοβολταϊκών στη συνολική κατανάλωση ενέργειας. Συγκεκριμένα, τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 6,7% της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.


Αυτή είναι η λίστα των 10 χωρών με την μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ Φ/Β πάνελ σε παγκόσμιο επίπεδο: (Πίνακας)


Το φωτοβολταϊκό σύστημα "Solar Ivy" καλύπτει το κτίριο όπως ένας αναρριχητικός κισσός, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ χωρίς να γίνεται άμεσα αντιληπτό αποτελεί σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


Αυτό το άρθρο αποτελεί μέρος μιας σειράς άρθρων τα οποία απευθύνονται κυρίως σε επιχειρηματίες που επιδιώκουν να υλοποιήσουν τις ιδέες τους μέσω “crowdfunding” (χρηματοδότηση κοινού). Προς το παρόν, κάθε μία από τις καινοτομίες που περιγράφουν τα εν λόγω άρθρα, αναζητούν χρηματοδότηση.


Κατατέθηκε προς ψήφιση το τελικό νομοσχέδιο που ρυθμίζει τον κλάδο των ΑΠΕ στη χώρα μας και με το οποίο καθορίζονται μειώσεις εγγυημένων τιμών και πιστωτικά τιμολόγια στα φωτοβολταϊκάκαι τις υπόλοιπες τεχνολογίες.


Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι μια σημαντική επένδυση και η απόφαση της αγοράς δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στο κόστος. Σας παρουσιάζουμε τους σημαντικότερους παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε κατά την επιλογή των ηλιακών πάνελ.


Ένα νέο είδος φωτοβολταϊκών που είναι πιο αποτελεσματικά σε νεφελώδες περιβάλλον, σχεδίασαν βρετανοί επιστήμονες.


Την πρόταση για την υλοποίηση της -ήδη νομοθετημένης- αυτοπαραγωγής ενέργειας (net-metering) από φωτοβολταϊκά σε στέγες κατέθεσε στον υφυπουργό ΥΠΕΚΑ, Ασημάκη Παπαηγεωργίου, η αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί για αυτό το σκοπό.


Η επόμενη μέρα στην αγορά των φωτοβολταϊκών, αλλά και στην αγορά και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, «ακούει» στο όνομα Net Metering. Τι είναι, πώς εφαρμόζεται και ποιες είναι οι προτάσεις για την αφομοίωση από την ελληνική αγορά;


Προχειρότητα και αντισυνταγματικότητα χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φωτοβολταϊκών Στέγης.

Σε σχετική του ανακοίνωση, ο Σύλλογος, μεταξύ άλλων, καλεί τα 40.000 νοικοκυριά των ιδιοκτητών φ/β στέγης να αντιδράσουν και να συνταχθούν «στον αποκλειστικά δικό τους σύλλογο, των ιδιοκτητών Φ/Β στέγης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.


Αποδέκτης «κατακλυσμού» σχολίων και μελετών με τις οποίες οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αναδεικνύουν τις, κατά την γνώμη τους, αδικίες που προκαλεί το new deal στους επενδυτές φωτοβολταϊκών, οικιακών και μη,έχει γίνει το Euro2day.gr.

Τα σχόλια εστιάζουν καταρχήν στο νομικό-συνταγματικό σκέλος της υπόθεσης.


Κούρεμα μέχρι και 55% προκύπτει για τα φωτοβολταικά ανάλογα με την κατηγορία τους, την υπαγωγή τους ή μη στον αναπτυξιακό νόμο, το πότε «κλείδωσαν» ταρίφα, και το έτος σύνδεσής τους στο σύστημα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το New Deal που τέθηκε σε διαβούλευση την Παρασκευή 7/3/14.


Η ανακοίνωση την Παρασκευή του νομοσχεδίου για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ έχει τροφοδοτήσει, όπως είναι φυσικό, πλήθος αντιδράσεων οι οποίες κινούνται από το ένα άκρο του φάσματος (αποδοχή ως αναγκαίο κακό) έως το άλλο (απόλυτη άρνηση και προετοιμασία νομικής αμφισβήτησης).


Δημοσιεύθηκε και θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ως και την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014 στις 16.00 το απόγευμα, το σχέδιο νόμου του "New Deal" για τις ΑΠΕ.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τις εξής βασικές προβλέψεις:


Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας βασίζεται παραδοσιακά στα μεγάλα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια με καύσιμο τον λιγνίτη, κυρίως στη δυτική Μακεδονία (Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα) και στην Πελοπόννησο (Μεγαλόπολη).


Τα αποκαλυπτήρια των φιλόδοξων σχεδίων της για την κατασκευή εννέα νέων ηλιακών πάρκων με κόστος 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων έκανε πρόσφατα η Κένυα, η οποία εκτιμά ότι έως το 2016 θα καλύπτει από αυτά το 50% των αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα.


Από Geraldine Chua ,

για την εταιρεία Apricus, Αυστραλία

Τρεις χιλιάδες σωλήνες κενού της εταιρείας Apricus εγκαταστάθηκαν στο De Bortoli Οινοποιείο στο Griffith (NewSouthWales),αποτελώντας πλέον τη μεγαλύτερη ηλιακή θερμική μονάδα σε οινοποιείο στην Αυστραλασία.


Καταστροφική για την αγορά και το μέλλον χιλιάδων θέσεων εργασίας κρίνει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών την τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ στο σχέδιο νόμου "Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις" με την οποία παρατείνεται για ένα ακόμη χρόνο η αναστολή αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών.


Το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι 10 kWp, έχει εφαρμογή σε κτηριακές εγκαταστάσεις, που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Το Πρόγραμμα θα ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 και εφαρμόζεται σε όλη την Επικράτεια.


Η αύξηση της αποδοτικότητας των οικιακών φωτοβολταϊκών πάνελ δείχνει να είναι απλή υπόθεση. Η κοινότερη λογική στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (στο Βόρειο Ημισφαίριο) προβλέπει προσανατολισμό των πάνελ προς το νότο.


Τις ευκαιρίες, τα εμπόδια και τις τάσεις της αγοράς των αυτόνομων φωτοβολταϊκών εκτός δικτύουσυζήτησαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο τουForum Solarpraxis που έλαβε χώρα στο Βερολίνο την προηγούμενη εβδομάδα.


Σε μια εποχή που στερείται ευκαιριών για επενδύσεις, υπάρχει ένας τομέας που μπορεί ακόμη να αποφέρει εγγυημένο μηνιαίο κέρδος με μικρό αρχικό κόστος, αρκεί κανείς να θυσιάσει τον ελεύθερο χώρο στη στέγη ή την ταράτσα του: τα οικιακά φωτοβολταϊκά.


Η Βρετανική εταιρία φωτοβολταϊκών Oxford Photovoltaics σε συνεργασία με την MTI Partners, η οποία επένδυσε στην Oxford Photovoltaics το ποσό των 2.3 εκατομμυρίων ευρώ, εφεύρε πολύχρωμες, διαφανείς ηλιακές κυψέλες που θα μπορούσαν στο μέλλον να αλλάξουν ριζικά τις προσόψεις κτηρίων ή να χρησιμοποιηθούν αντί υαλοπινάκων.


Παρότι η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ μοιάζει με σχετικά απλή διαδικασία, όταν τα πάνελ τοποθετούνται από τους ειδικούς, ένας οργανισμός ερευνών για την ενέργεια και τα έξυπνα δίκτυα υποστηρίζει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται... λάθος.


Νέες μονάδες φωτοβολταϊκών, ισχύος 250 MW, θα έχουν εγκατασταθεί στην Αυστρία ως τα τέλη του 2013, σύμφωνα με την Αυστριακή Ένωση Ηλιακής Ενέργειας.


Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι πλέον επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταικών σταθμών σε εγκαταστάσεις οι οποίες είναι συνδεδεμένες στο Δίκτυο ακόμα και όταν αυτές οι περιοχές έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένες!


Μπορεί να ακούγεται απίθανο, αλλά οι φάροι δείχνουν το δρόμο για αποδοτικότερα φωτοβολταϊκά πάνελ εδώ στη Γη, αλλά και στο διάστημα.


Αγροτικές κινητοποιήσεις, όχι όμως για την τιμή των αγροτικών προϊόντων, αλλά για την τιμή της φωτοβολταικής κιλοβατώρας προετοιμάζονται ενόψει των νέων μειώσεων στις ταρίφες. Πρόκειται για το λεγόμενο new deal που θα καταλήξει στην πλήρη αναμόρφωση του οικονομικού πλαισίου μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ΑΠΕ, με στόχο των ισοσκελισμό του λογαριασμού ΑΠΕ, η ελλειμματικότητα του οποίου αυξάνει, αντί να μειώνεται.


Όπως είναι γνωστό η φτώχεια φέρνει γκρίνια και έτσι τα αλλεπάλληλα «κουρέματα» της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταικά συστήματα, σε συνδυασμό με τις συνεχείς τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου και τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των παραγωγών από τον Λειτουργό της αγοράς (ΛΑΓΗΕ), έχουν παγιώσει την ανησυχία και την αναταραχή στις επιχειρήσεις και έχουν συμβάλλει στην πολυδιάσπαση της συλλογικής εκπροσώπησης του νεότευκτου κλάδου.


Μετά τις ΗΠΑ, το μοντέλο του “φωτοβολταϊκού” λήζινγκ κατακτά έδαφος και στην Αυστραλία.

Κατασκευαστές, εγκαταστάτες και εταιρείες χρηματοδοτικών μισθώσεων εισάγουν το μοντέλο του λήζινγκ τόσο για οικιακά όσο και για εμπορικά φωτοβολταϊκά συστήματα.


Η NPD Solarbuzz εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για ενδεχόμενη σταθεροποίηση της ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση, η ανάκαμψη αναμένεται να βασισθεί κυρίως στις αγορές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Γαλλίας.


Το αρχιτεκτονικό γραφείο Studio39 Landscape Architecture συνεργάστηκε με φοιτητές του Ηλιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου George Washington στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, για την κατασκευή του πρώτου ηλιακού πεζοδρομίου.


Τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκές χώρες που χαράσσουν στρατηγικές μείωσης των κρατικών επιδοτήσεων προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά παρακολουθεί το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να καταθέσει τη δική του τελική πρόταση για την εξυγίανση του κλάδου και τον εκμηδενισμό των ελλειμμάτων.


Τη μορφή σχεδίου νόμου, το οποίο θα δοθεί σε διαβούλευση πριν πάρει το δρόμο για τη Βουλή, θα λάβει η πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με το λεγόμενο new deal για τις ταρίφες των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών. Το νομοσχέδιο αυτό, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, αναμένεται να είναι έτοιμο και να δοθεί σε διαβούλευση μέχρι το τέλος του μήνα.


Εντός του μήνα που διανύουμε θα κατατεθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά, το οποίο θα προβλέπει εθελοντικό “κούρεμα” των εγγυημένων τιμών των υφιστάμενων συμβάσεων παράλληλα με χρονική επέκτασή τους.


Εναν πανίσχυρο δορυφόρο, καλυμμένο από φωτοβολταϊκά και σε σχήμα που παραπέμπει σε… ποτήρι για κοκτέιλ, ο οποίος θα μπορούσε να σβήσει το 1/3 της ενεργειακής «δίψας» της Γης αναπτύσσει ο μηχανικός, Τζον Μάνκινς για χάρη της NASA.


Καλύπτει συνολική επιφάνεια 110 στρεμμάτων, έχει ισχύ 8,1 Μεγαβάτ και αποτελείται από 33.000 πλαίσια.


Την ευρεία ανάπτυξη των έξυπνων συστημάτων ενέργειας για φωτοβολταϊκά εκτιμά σε έκθεσή της η εταιρεία αναλύσεων MarketsandMarkets.


Στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Λευκού Οίκου προχωρά η αμερικανική κυβέρνηση τρία χρόνια μετά τις σχετικές ανακοινώσεις.


Δύο πρότυπες πιλοτικές μονάδες παραγωγής οργανικών φωτοβολταϊκών δημιουργούνται στη Θεσσαλονίκη και πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία τον επόμενο χρόνο, με στόχο να αναδείξουν την περιοχή σε κόμβο καινοτομίας και ανάπτυξης των οργανικών ηλεκτρονικών.


Το «Solar Rocker» δημιουργήθηκε από φοιτητές του ΜΙΤ και μπορεί να τοποθετηθεί σε πάρκα και χώρους αναψυχής. 


Επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης απέστειλε ο ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά), καταγγέλλοντας αυθαιρεσίες και διακριτή μεταχείριση στην εφαρμογή των ν. 4098/2012 και ν. 4146/2013, όσον αφορά την εξέταση αιτημάτων θεραπείας για την αναμόρφωση του απολογισμού των αποφάσεων ολοκλήρωσης των φωτοβολταϊκών επενδύσεων στα πλαίσια του αναπτυξιακού ν. 3299.


Τι χρειάζεται μία μέση εξοχική κατοικία για να αυτονομηθεί; Η διαδικασία, τα πλεονεκτήματα του ελληνικού καιρού και τα οικονομικά οφέλη από την απαλλαγή των εξόδων της ΔΕΗ, στο θέμα που ακολουθεί.


Η χρήση της ηλιακής ενέργειας για αυτοπαραγωγή με το σχεδιασμό ειδικά προσαρμοσμένων φωτοβολταϊκών συστημάτων και την εκμετάλλευση των σύγχρονων τεχνολογιών ενεργειακής αποδοτικής κατανάλωσης και αποθήκευσης ενέργειας αποκτά σημαντικό μερίδιο αγοράς σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Γερμανία.


Η ηλιακή ενέργεια εισχωρεί όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Έτσι αναπτύσσονται λύσεις, όπως το «φωτοβολταϊκό βαλιτσάκι» της Aspect Solar.


Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες ευρωπαϊκών εταιρειών για τους δασμούς αντιντάμπινγκ που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κινέζικα φωτοβολταϊκά, ενώ την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν πως Κινέζοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών διερευνούν το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς.


Χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας θα αποφέρει η περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών.


Μια νέα αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας, η ToyLabs Inc, ανέπτυξε το πρώτο αυτοκινητάκι που παίρνει ενέργεια από μια εύκαμπτη φωτοβολταϊκή κυψέλη πολυκρυσταλλικού πυριτίου.

 


Παράλληλα με το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκαν στις 28.04.2013 και τα Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων 4046/2012,4093/2012 και 4127/2013, στα οποία συγκαταλέγονται και ρυθμίσεις που αφορούν το χώρο των ΑΠΕ και ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών


Φωτοβολταϊκά από ξύλο το μέλλον της ηλιακής ενέργειας

Στην προσπάθειά τους να καταστήσουν την ηλιακή τεχνολογία (φωτοβολταϊκά), όχι μόνο ανανεώσιμη αλλά και βιώσιμη, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Γεωργίας ανέπτυξε Ξύλινες ηλιακές κυψέλες, οργανικές και 100% ανακυκλώσιμες.


Συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας για επενδύσεις στις ΑΠΕ – Ιδανικά τα ελληνικά νησιά για "καθαρή ενέργεια"

Tην Τετάρτη 27 Μαρτίου στο Βερολίνο το ΥΠΕΚΑ με το υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας και την Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Πρόθεσης για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας(φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κα).


Η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας της Γερμανίας προβλέπεται να επωφεληθεί από την οικονομική κρίση στη Κύπρο, καθώς οι επενδυτές αναζητούν το ασφαλές καταφύγιο των εγγυημένων αποδόσεων που παρέχονται από την καθαρή ενέργεια.


«Έκρηξη» του κλάδου της ηλιακής ενέργειας σε Μέση Ανατολή και Αφρική για το τρέχον έτος προβλέπει σε νέα έκθεσή της η NPD Solarbuzz.


Εντυπωσιακά τα στοιχεία για το πρώτο δίμηνο του 2013 με 523,52MW νέα εγκατεστημένη ισχύ για τα φωτοβολταϊκά.


Η διατήρηση της υψηλής απόδοσης των φωτοβολταϊκών προϋποθέτει ότι τα πάνελ παραμένουν καθαρά από τη σκόνη στην επιφάνειά τους, η οποία μειώνει τις ποσότητες απορροφούμενης ενέργειας.


Ένα από τα πλέον επίκαιρα ζητήματα ενόψει της αναδιαμόρφωσης της αγοράς των φωτοβολταϊκών σταθμών είναι οι μεταβιβάσεις εν λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, ανεξαρτήτως ισχύος, για τις οποίες δεν τίθενται καταρχήν εκ του νόμου σχετικοί περιορισμοί.


Υπόμνημα με αποδέκτες τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κο Λιβιεράτο και τον Υφυπουργό κο Παπαγεωργίου απέστειλε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών κος Χρήστος Μέγκλας με θέμα την παράταση της προθεσμίας περαίωσης των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.


Διευκρινίσεις έδωσε το ΥΠΕΚΑ στον Συνήγορο του Πολίτη, σχετικά με την καταγγελία επενδυτή φωτοβολταϊκού επί κτιρίου, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την ένταξή του σε νέο, δυσμενέστερο καθεστώς τιμολόγησης της παραγόμενης ενέργειας.


Το 2013 θα είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά για τη βιομηχανία των φωτοβολταϊκών, παρόλο που συγκεκριμένες αγορές συνεχίζουν να κινούνται σε ανοδική τροχιά. Αυτό ήταν το μήνυμα σχετικού Forum που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, στο οποίο συμμετείχαν μάνατζερ και αναλυτές του κλάδου.


Την πρότασή του για θεσμοθέτηση του συστήματος του ενεργειακού συμψηφισμού (γνωστού και ως net metering) στα οικιακά φωτοβολταϊκά κατέθεσε επισήμως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελετητών και Εγκαταστατών Φωτοβολταϊκών, ΗΛΙΟΣ, με επιστολή του προς τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου.


H χθεσινή μεγάλη ηλιοφάνεια έδωσε ακόμη μία φορά την εικόνα που θα έχει από εδώ και πέρα το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, με κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση της συμμετοχής των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην κάλυψη της ζήτησης.


Δύο πιθανά σενάρια για την μελλοντική ζήτησης ενέργειας παρουσιάζει η Royal Dutch Shell σε έκθεσή της, στην οποία αναφέρει ότι μέχρι το 2060, η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να γίνει η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας στον κόσμο.


Ένα απλησίαστο ρεκόρ, όσον αφορά τις νέες συνδέσεις φωτοβολταϊκών έργων, φαίνεται ότι επεφύλασσε για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας το πρώτο δίμηνο, Ιανουάριος – Φεβρουάριος, του 2013.


Επαναπροκηρύσσεται το έργο κατασκευής του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου της Μεγαλόπολης συνολικής ισχύος 50 MW (μεγαβάτ).


Θα έχουν τελικά τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τα φωτοβολταϊκά τους έργα οι αγρότες που είχαν υπογράψει συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, από την 1η Ιουλίου του 2011 έως τις 12 Νοεμβρίου του 2012, με τις παλιές ταρίφες, εκείνες, δηλαδή, που είχαν «κλειδώσει» μέσω των συμβάσεων. Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία του ΥΠΕΚΑ, η οποία κατατέθηκε, χθες, στη Βουλή.


Τα φωτοβολταϊκά έχουν γνωρίσει τεράστια τεχνολογική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.


H ανάπτυξη της αγοράς των φωτοβολταϊκών συνεχίστηκε και το 2012, με ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό και η εγκατεστημένη ισχύς των νέων έργων εκτιμάται σε 800 MW περίπου το 2012, διπλάσια της αντίστοιχης του 2011 (426 MW).