Η αύξηση της χρήσης ξυλείας και βιομάζας για θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, οδήγησε στην υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα και στην πρόσθετη επιβάρυνση του με αιωρούμενα σωματίδια. Το μέγεθος αυτού του προβλήματος, όπως και οι επιπτώσεις του στην υγεία, συζητήθηκαν την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Σε ημερίδα που διοργάνωσε την Τρίτη η Περιφέρεια Αττικής με τη συμμετοχή επιστημόνων κύρους από το κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος, τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής και την παρουσία των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς και Δημάρχων και Αντιδημάρχων της Αττικής σκιαγραφήθηκε θετικό κλίμα για τη χρήση της βιομάζας.


Αυστηρότερες θα είναι πλέον οι προδιαγραφές για τα πέλλετ και την καύση βιομάζας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την έγκριση προδιαγραφών σε καύσιμα στερεής βιομάζας για μη βιομηχανική χρήση.


Η πολιτική βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας από τα κράτη-μελη έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, καθώς το 2010 διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση της παραγωγής πρωτογενούς ενέργειας από στερεή βιομάζα.