Πώς μπορούν τα νοσοκομεία να χρησιμοποιήσουν την γεωθερμική ενέργεια και να σώσουν το περιβάλλον αλλ

Ο όρος «πράσινη» ακούγεται πολύ αυτές τις μέρες. Κάνοντας τη μετάβαση σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και προϊόντα γίνεται ξεκα΄θαρη η ωρίμανση της ιδέας της  βιωσιμότητας, ωστόσο όλες οι πράσινες τεχνολογίες δεν είναι ίδιες. Μια πράσινη τεχνολογία που γίνεται ένα «χρυσό» πρότυπο - τόσο για τη θέρμανση όσο και την ψύξη, καθώς και για τις πράσινες καινοτομίες σε γενικές γραμμές - είναι η γεωθερμική ενέργεια.

Αυτό δεν έχει σχέση με τις run-of-the-mill, ρυπογόνες γεωθερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που υπάρχουν διάσπαρτες σε όλη τη χώρα. Η γεωθερμική ενέργεια μέσω αντλιών θερμότητας είναι ένα ειδικό σύστημα «ενέργεια της γης» που παρέχει θέρμανση και ψύξη μέσω του ανανεώσιμου θερμικού δυναμικού στο εσωτερικό της Γης. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος αναγνωρίζει αυτό το είδος γεωθερμικού συστήματος ως τον πιο "πράσινο" τρόπο για την παροχή θέρμανσης και ψύξης, καθώς δεν εκπέμπεται διοξείδιο του άνθρακα ή κάποιο άλλο αέριο του θερμοκηπίου.

Το γεωθερμικό σύστημα του Νοσοκομείου «Σέρμαν» λειτουργεί μέσω μιας λίμνης 60 στρεμμάτων. Τί σημαίνει αυτό για τα νοσοκομεία; Πριν από το 2009, υπήρχε μόνο ένα νοσοκομείο στις Ηνωμένες Πολιτείες – το «Great River Medical Center» στο δυτικό  Μπέρλινγκτον της Αϊόβα - που χρησιμοποιεί ένα γεωθερμικό σύστημα με αντλίες θερμότητας. Το νοσοκομείο αυτό, όχι συμπτωματικά, βραβεύεται κάθε χρόνο ως το πιο ενεργειακά αποδοτικό νοσοκομείο του έθνους από το έτος 2001 όταν και εγκαταστάθηκε το γεωθερμικό σύστημα.

Το Νοσοκομείο Σέρμαν, που βρίσκεται στο Έλγιν, αποφάσισε να πάρει μία γεωθερμική πρωτοβουλία από μόνο του. Το 2009, έγινε το δεύτερο νοσοκομείο στη χώρα που χρησιμοποιεί ένα σύστημα γεωθερμικής ενέργειας. Το γεωθερμικό σύστημα που τρέχει μέσα από μια λίμνη 60 στρεμμάτων, αποτελεί το μεγαλύτερο γεωθερμικό σύστημα στο κράτος. Ο κ. Τομ Νιτζ, αντιπρόεδρος των υποστηρικτικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου Σέρμαν, και ο Ρέι Ντιλ, επικεφαλής μηχανικός του νοσοκομείου, υποστηρίζουν ότι το  γεωθερμικό αυτό έργο σίγουρα βοήθησε το νοσοκομείο να γίνει πιο φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά και να πετύχει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων.

Τα βασικά πίσω από το γεωθερμικό σύστημα του Νοσοκομείου Σέρμαν.

Το 2009, τα ανώτερα στελέχη του νοσοκομείου αποφάσισαν να ξαναχτίσουν στο σύνολο τους όλες τις εγκαταστάσεις του. Μετά από μια επίσκεψη στο νοσοκομείο GRMC, η διοίκηση του Σέρμαν αποφάσισε να κάνει επίσης, αυτό το βήμα προς τα εμπρός με ένα σύστημα γεωθερμικής ενέργειας και τη λίμνη. Η λίμνη 60 στρεμμάτων είναι η σανίδα σωτηρίας του συστήματος, το οποίο αποτελείται από 761 αντλίες θερμότητας νερού-αέρα και 66 αντλίες θερμότητας νερού-νερού.

Ουσιαστικά, το σύστημα λειτουργεί με την άντληση θερμότητας από το νερό της λίμνης, η οποία είναι σε μια σταθερή θερμοκρασία 55F. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 89F το καλοκαίρι με 39F το χειμώνα - κάτι που ο κύριος Ντιλ λέει ότι είναι μια κοινή διακύμανση για τις γεωθερμικές λίμνες. Για παράδειγμα, το χειμώνα, η ηλεκτρική γεωθερμική αντλία θερμότητας αντλεί τη θερμότητα νερό τη λίμνη και την διαμοιράζει σε όλο το νοσοκομείο. Κάθε δωμάτιο ασθενών έχει τη δική του αντλία θερμότητας, σχεδόν όπως το πώς τα ξενοδοχεία έχουν τη δική τους μονάδα στο παράθυρο κάθε δωματίου για θέρμανση και ψύξη, η οποία μπορεί να ελέγχει τη θερμοκρασία του χώρου. "Λειτουργεί με ψυκτικό κύκλο, όπως μια μονάδα κλιματισμού στο σπίτι," λέει ο κ. Ντιλ. «Η λίμνη θεωρείται ότι είναι η εξωτερική μονάδα του συστήματος." Αντιστρόφως, το καλοκαίρι, η θερμότητα απομακρύνεται από το εσωτερικό του κτιρίου και οδηγείται πίσω στη λίμνη.

Oκύριος Ντιλ λέει ότι κοστίζει περίπου 45 εκατομμύρια δολάρια η εγκατάσταση του συνόλου του μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ το τμήμα του γεωθερμικού συστήματος στοιχίζει περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ότι ένα παραδοσιακό σύστημα θέρμανσης και ψύξης για την εγκατάσταση στο μέγεθος του νοσοκομείου Σέρμαν.

Το γεωθερμικό σύστημα του νοσοκομείου Σέρμαν λειτουργεί μέσω μίας λίμνης 60 στρεμμάτων.

Πλεονεκτήματα εναντίον προκλήσεων.

Μερικές από τις προκλήσεις που συνδέονται με την εγκατάσταση ενός γεωθερμικού συστήματος θέρμανσης και ψύξης είναι και οι πιο προφανείς, λέει ο κ Ντιλ. Πρώτο και κύριο, ένα νοσοκομείο θα πρέπει να έχει την ακίνητη περιουσία στην ιδιοκτησία του για να έχει νόημα να επενδύσει σε ένα έργο αυτού του μεγέθους. Το νοσοκομείο Σέρμαν δεσμεύει κατά κάποιο τρόπο 60 στρέμματα από το νερό της λίμνης, και κάθε νοσοκομείο που ενδιαφέρεται για αυτού του είδους την επένδυση, πιθανότατα θα χρειαστεί να διαθέτουν και να δεσμεύσουν 40 στρέμματα από μία λίμνη.

Στα άλλα εμπόδια περιλαμβάνεται το υψηλό αρχικό κόστος, το οποίο μπορεί να είναι μια πρόκληση για τα νοσοκομεία που έχουν σοβαρά πιστωτικά προβλήματα. Ο κ. Ντίλ λέει ότι και το κόστος συντήρησης είναι λίγο πιο μεγάλο, καθώς οι αντλίες θερμότητας και η λίμνη θα πρέπει να παρακολουθούνται και να ελέγχονται σε μηνιαία βάση. Επιπλέον, επειδή το σύστημα με τις αντλίες θερμότητας λειτουργεί με ηλεκτρικούς συμπιεστές και απομακρύνθηκε από τη θέρμανση με αέριο, ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 15 %.

Ωστόσο, ο κ Νιτζ λέει ότι αυτά τα προβλήματα είναι δευτερεύοντα ως προς τα άμεσα οφέλη που το νοσοκομείο έχει ήδη δει, με πιο προφανές να είναι η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας από τη μετάβαση σε αυτό το σύστημα θέρμανσης και ψύξης. "Οικονομικά, είχαμε εκτιμήσει ότι θα πετύχουμε εξοικονόμηση 1.000.000 δολαρίων ετησίως στον τομέα της ενέργειας," λέει ο κ Νιτζ. "Αυτή είναι μία αρκετά σημαντική εξοικονόμηση, και φαινόταν ότι ήταν το σωστό πράγμα να γίνει."

Αφού ενημερώθηκε η διοίκηση του νοσοκομείου Σέρμαν για τις μακροπρόθεσμες αποταμιεύσεις και τις θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συνδέονται με το γεωθερμικό σύστημα αντλιών θερμότητας, λεέι ο κ. Ντιλ ότι ήταν μια εύκολη απόφαση για να προχωρήσουν με το έργο. «Δεν ήταν δύσκολη η πώληση της ιδέας [με τη διοίκηση]," λέει ο κ Ντιλ. "Δεν ανταποκρίνεται στην τριετή απόδοση των επενδύσεών μας, αλλά πραγματικά πρόκειται να μας δώσουν πίσω τα χρήματά μας ακόμα πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν. Θα συνεχίσει να μας δίνει πίσω χρήματα μακροπρόθεσμα."

Ενώ ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε, το έξοδο του φυσικού αερίου ελαττώθηκε σημαντικά. Η κατανάλωση φυσικού αερίου έχει μειωθεί 80% τα τελευταία δύο χρόνια, και ο κ Diehl προσθέτει ότι η κατανάλωση νερού του νοσοκομείου έχει επίσης μειωθεί κατά 72%. Η μείωση της χρήσης νερού αποδίδεται στο γεγονός ότι το νοσοκομείο δεν έχει κανέναν πύργο ψύξης, σε αντίθεση με άλλα νοσοκομεία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται νερό για να χρησιμοποιηθεί ή να εξατμίζεται για να κρυώσει το νοσοκομείο.

Το νοσοκομείο Σέρμαν θα εξοικονομήσει χρήματα με την πάροδο του χρόνου με αυτό το σύστημα, αλλά ο κ Νίτζ τονίζει ότι το όφελος της κοινότητας έπαιξε επίσης ένα σημαντικό  ρόλο. Το χαμηλό σχετικά κόστος σίγουρα βοήθησε την απόφαση να παρθεί υπέρ του γεωθερμικού συστήματος θέρμανσης και ψύξης, ωστόσο ο προσανατολισμός είναι προς "πράσινες" πρακτικές που αποτελεί και βασικό στόχο. «Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία εκπαίδευσης" λέει κ Nitz λέει. "Αυτή είναι μια πράσινη τεχνολογία, και αυτό μπήκε στον τρόπο σκέψης μας, καθώς και το να είμαστε καλά μέλη της κοινότητας"

Δείτε το βίντεο με το σύστημα του νοσοκομείου!!!

Πηγή: άρθρο του Bob Herman