Στη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα, η αιολική ενέργεια αποτελεί μια από τις ταχέως αναπτυσσόμενες μορφές ενεργειακών πόρων και έχει ακόμη καταστεί πρόκληση για τις υπόλοιπες συμβατικές μορφές ,ενώ έχει γίνει ακόμη τώρα πιο αποδοτική και πιο αθόρυβη.

Μια επαναστατική αλλαγή στον τομέα της αιολικής ενέργειας είναι η εισαγωγή των υπεράκτιων πλωτών ανεμογεννητριών και η ιδέα προήλθε για πρώτη φορά από τον καθηγητή William. Ε. Heronemus στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης  το 1972.


Φορτιστές, εξωτερικές μπαταρίες, ακόμη και θήκες με ενσωματωμένα ηλιακά πάνελ είναι κάποιες από τις υπάρχουσες σήμερα λύσεις φόρτισης κινητών τηλεφώνων. Σε αυτές θα μπορούσε να προστεθεί η αιολική ενέργεια, εάν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τέξας στο Άρλινγκτον αποδείξουν τη βιωσιμότητά της.


Το Τέξας είναι μια αμερικανική Πολιτεία που καταφέρνει να ξεπεράσει την “πράσινη” πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Καλιφόρνια, σε έστω μια τεχνολογία καθαρής ενέργειας: τα αιολικά.


Ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ισπανίας Red Electrica De Espana ανακοίνωσε ότι τα αιολικά είναι πλέον η κυρίαρχη πηγή κάλυψης των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρικό ρεύμα.


Μέχρι σήμερα οι περισσότερες ανεμογεννήτριες παρέμεναν στην περιοχή εγκατάστασής για όλο τον κύκλο ζωής τους, καθώς η αποσυναρμολόγηση και η μεταφορά της μονάδας σε διαφορετικό σημείο δεν είναι εύκολη υπόθεση.


Μια νέα γενιά ανεμογεννήτριας στη μορφή γιγάντιου μπαλονιού ανέπτυξε η αμερικανική εταιρεία Altaeros, με έδρα τη Βοστώνη, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία της θα φέρει φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια σε απομακρυσμένες κοινότητες, μη συνδεδεμένες με το δίκτυο.


Αποκαταστάθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013, η βλάβη που προκλήθηκε πρόσφατα από κεραυνό στο ακροπτερύγιο της ανεμογεννήτριας τύπου «Micon», που βρίσκεται εγκατεστημένη στο Αιολικό Πάρκο της Α.Δ.Ε.Λ. Α.Ε., του Δήμου Λέσβου, στη θέση «Κουτσουμπάρα».


Το τελευταίο τεχνολογικό επίτευγμα για την εξερεύνηση της παγωμένης Ανταρκτικής λέγεται Polar Rover και όπως ανακοίνωσαν οι Κινέζοι επιστήμονες που το κατασκεύασαν, εδώ και περίπου δύο μήνες ταξιδεύει στους πάγους, ενώ τροφοδοτείται αποκλειστικά με ανανεώσιμη ενέργεια.


Σε ακύρωση προσφάτων πράξεων της απελθούσας κυπριακής Κυβέρνησης, σε τομείς της αρμοδιότητάς του, προχωρεί ο νέος Υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σωκράτης Χάσικος, κατόπιν διερεύνησης και τεκμηριωμένης εισήγησης, όπως έγινε ήδη με την άδεια για αιολικό πάρκο στην περιοχή Λευκάρων.


Τα φωτοβολταϊκά στις στέγες αποτελούν μια βιώσιμη -ακόμα- λύση για την παραγωγή ενέργειας σε κτήρια με μεγάλη διάδοση παγκοσμίως.