Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ, για την περίοδο 2014 - 2020 θα δοθούν τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ για ζητήματα περιβάλλοντος και 1 δισ. ευρώ για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. 4 δισ. ευρώ για φτηνή ενέργεια


 

Δεν απαιτούνται συσσωρευτές ή άλλες διατάξεις ακριβού εξοπλισμού

• Χρήση με οποιονδήποτε τριφασικό επαγωγικό ηλεκτρικό κινητήρα αντλιών

• Yψηλή απόδοση μετατροπής ισχύος DC από φωτοβολταϊκά σε τριφασική ισχύ για κινητήρες AC

• Δυναμικά προσαρμοζόμενος ιχνηλάτης μέγιστου σημείου ισχύος (MPPT) φωτοβολταϊκών στοιχειοσειρών


«H ΓΕΩΡΥΘΜΙΚΗ ΑΤΕ στηρίζει τον αγώνα για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ των μεταβολών στις συμβάσεις συμψηφισμού των οικιακών ή άλλων παραγωγών Φ/Β κτιριακών εγκαταστάσεων και επαναφορά στο προϊσχύoν τιμολογιακό καθεστώς».

Νομικές ενέργειες από ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών σε στέγες με την αρωγή του Συνδέσμου ΗΛΙΟΣ

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, η Κυβέρνηση προχώρησε στη ψήφιση του ν.4254/2014, με τον οποίο αναπροσαρμόζονται οι τιμές αποζημίωσης των σταθμών ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες του Ειδικού Προγράμματος.


«Ξεκλειδώνει» η ΡΑΕ τη διαδικασία για το άνοιγμα της προθεσμιακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της οποίας θα αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνές πηγές παραγωγής (λιγνίτες, νερά) και άλλοι προμηθευτές πέραν της ΔΕΗ.


Στο πλαίσιο του συνεδρίου 5th Mediterranean Oil & Gas Conference 2014, που έλαβε χώρα στη Λευκωσία στις 8-9 Μαΐου 2014, ο κ. Δημήτριος Μανώλης, Αναπλ. Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ, εξέθεσε τη στρατηγική και τους στόχους της εταιρείας, καθώς και τα πλεονεκτήματα από τον σχεδιαζόμενο αγωγό East Mediterranean Pipeline.


Το Ελ Ιέρο -το μικρότερο νησί στο σύμπλεγμα των Καναρίων Νήσων τα οποία ανήκουν στην Ισπανία και βρίσκονται στα ανοικτά των βορειοαφρικανικών ακτών- πραγματοποιεί το μεγάλο άλμα προς ένα “πράσινο” ενεργειακό μέλλον.

Πέντε ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 11,5 Μεγαβάτ, εγκατεστημένες στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού έκτασης 278 τετρ. χλμ, θα αναλάβουν το έργο της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών των 11.000 κατοίκων του νησιού με αιολική ενέργεια.


Το Μόναχο κέρδισε πρόσφατα Βραβείο «Πράσινης Ενέργειας» στα εναρκτήρια Βραβεία “Green Energy / The C40 & Siemens City Climate Leadership Awards”. Ο Δήμαρχος κ. Hep Monatzeder κάνει λόγο για τις πράσινες πρωτοβουλίες του Μονάχου, καθώς και την ολοκληρωμένη πολιτική της πόλης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.


Το “Passivhause” (παθητικό σπίτι) μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο, αλλά δεν είναι, κυρίως χάρη σε ένα σύστημα στο τελευταίο πάτωμα, που προωθεί την καλή υγεία και τον πλούτο των κατοίκων! John Vidal, Περιβαλλοντικός Συντάκτης “The Guardian” 


Γεωθερμία, μονάδα πέλετ, τηλεθέρμανση, είναι μόνο μερικές από τις σημαντικές δράσεις που με εντολή του δήμαρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, προώθησε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φαλέκας, ως αντιδήμαρχος ή υπεύθυνος ενέργειας και φυσικών, ασκώντας παράλληλα και καθήκοντα Αντιδήμαρχου Τραιανούπολης.


Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας λέει ότι η υφήλιος θα χρειαστεί πιθανότατα να καλύψει τις ανάγκες της από το περίπου 48% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2035, για να επιτευχθούν οι στόχοι των διεθνών κυβερνήσεων όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.


Συμπληρώθηκαν τέσσερις δεκαετίες και πλέον από τον πρώτο εορτασμό της Ημέρας της Γης, στις 22 Απριλίου 1970, αλλά τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι περισσότερο επίκαιρα και κρίσιμα από ποτέ.

Με αφορμή την Ημέρα της Γης που γιορτάστηκε προχθές, το Inhabitat σταχυολόγησε και παρουσίασε συνοπτικά τα έξι πιεστικότερα οικολογικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους ο καθένας μας μπορεί να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.


Μειώνοντας ο καθένας τον δικό του αντίκτυπο στο περιβάλλον θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση του αέρα που θα αναπνέει ο κόσμος τα επόμενα χρόνια. Ίσως να μην συνειδητοποιείτε ότι οι παλιές συσκευές στο σπίτι σας καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια και λειτουργούν αναποτελεσματικά, αλλά σίγουρα η αντικατάστασή τους με νεότερα μοντέλα μπορεί να μειώσει αισθητά το κόστος ενέργειας.


(του Δρς Ιωάννη Τσιπουρίδη*)

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Euractiv έδειξε πως το σενάριο για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030 με μοναδικό στόχο τη μείωση των Αερίων του Θερμοκηπίου (Α.Φ.Θ.) και τον «Μη στόχο» 27% για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(Α.Π.Ε.), έχει αρνητικό αποτέλεσμα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) της Ευρώπης!


 

 

 

 

 

 

  Συλλέκτης Σωλήνων Κενού Επίπεδος Συλλέκτης
1 Γρήγορη παραγωγή θερμότητας

Αργή παραγωγή θερμότητας
2 Η απόδοση συλλέκτη σε υψηλότερη θερμοκρασία είναι υψηλή

Η απόδοση συλλέκτη σε υψηλότερη θερμοκρασία είναι χαμηλή
3 Η απώλεια θερμότητας στους σωλήνες κενού κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι αμελητέα.

Η απώλεια θερμότητας στον επίπεδο συλλέκτη καθώς και της δεξαμενής κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι υψηλή λόγω της αγωγής.
4

Συναγωγή και απώλειες είναι χαμηλές.

Συναγωγή και απώλειες είναι υψηλές
5

Η εκπομπή είναι χαμηλή

Η εκπομπή είναι υψηλή
6

Ικανοποιητική απόδοση ακόμη και σε ακραίες συνθήκες κρύου  (-18 βαθμούς  C).

Πήξης του νερού πραγματοποιείται σε μεγάλο υψόμετρο προκαλώντας ζημιά στο συλλέκτη.
7 Θερμοκρασίες από 60deg έως 120 deg.

Θερμοκρασίες από 60 deg έως 80 deg .
8 Σύστημα δεξαμενής ζεστού νερού μονωμένο με πολυουρεθάνη -μονωτικό υλικό το οποίο δεν απορροφά νερό ή την υγρασία

Οι συλλέκτες και οι δεξαμενές με μόνωση υαλοβάμβακα / πετροβάμβακα, απορροφούν υγρασία και βρέχονται κατά την περίοδο των μουσώνων μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του συστήματος
9 Αμελητέα κλιμάκωση των σωλήνων που μπορεί να καθαριστεί και με το χέρι (εσωτερική διάμετρος σωλήνα κενού 37 χιλιοστά). Συνεπώς, απώλεια αποτελεσματικότητας ελάχιστη.

Βαριά κλιμάκωση των σωλήνων χαλκού / αλουμινίου που δεν μπορεί να καθαριστεί με το χέρι αφού η διάμετρος οπής είναι 12,50 χιλιοστά, προκαλώντας σημαντική απώλεια στην απόδοση του συστήματος.
10  Οι γυάλινοι σωλήνες – απορροφητές του συλλέκτη είναι κυλινδρικοί οπότε οι ακτίνες του ήλιου πίπτουν υπό γωνία 90μοιρών καθ’ όλη την ημέρα. Ως εκ τούτου η απορρόφηση θερμότητας βρίσκεται πάντα στο «ζενίθ».

Τα πτερύγια και οι σωλήνες του συλλέκτη είναι επίπεδα και ως εκ τούτου οι ακτίνες του ήλιου πίπτουν υπό γωνία 90 μοιρών το μεσημέρι μόνο οπότε έχουμε και μέγιστη απορρόφηση.
11 Σε περιοχές με μέση διαθεσιμότητα ηλιακής ενέργειας, υπερδιαστασιολόγηση του συστήματος συλλεκτών γυάλινων σωλήνων κενού δεν χρειάζεται.

Μεγαλύτερου μεγέθους διαστασιολόγηση συστήματος απαιτείται για να αποδοθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, πρόσθετο κόστος.
12 Εναλλάκτης θερμότητας δεν απαιτείται

Εναλλάκτης θερμότητας απαιτείται
13 Υψηλή τεχνολογία σε ανταγωνιστικές τιμές. Σύστημα κοστολόγησης ανά μονάδα νερού που είναι φτηνό.

Παλιά τεχνολογία σε υψηλότερες τιμές
14 Διαθεσιμότητα ζεστού νερού για 350 μέρες το χρόνο

Διαθεσιμότητα ζεστού νερού για 300 μέρες το χρόνο (όπως ισχυρίζεται)
15 Ζωή συστήματος πάνω από 15 χρόνια

Ζωή συστήματος πάνω από 15 χρόνια
16 Είναι πολύ εύκολο να αντικαταστήσετε τους γυάλινους σωλήνες

Είναι πολύ δύσκολο να αντικαταστήσετε το γυάλινο φύλλο
17 Η ποιότητα του νερού δεν επηρεάζει το σύστημα

Η ποιότητα του νερού επηρεάζει το σύστημα δημιουργώντας πρόβλημα στους μεταλλικούς σωλήνες.
18 Απαιτεί λίγη συντήρηση

Απαιτεί υψηλή συντήρηση
19 Αρμολόγηση των συλλεκτών δε χρειάζεται

Αρμολόγηση των συλλεκτών  χρειάζεται

 

Η πιο πρόσφατη τεχνολογία Σωλήνων Κενού Vs συμβατικών Επίπεδων Συλλεκτών

Οι ηλιακοί θερμικοί συλλέκτες μπορούν δυνητικά να αποκτήσουν ενέργεια μέσω ακτινοβολίας, αγωγής και συναγωγής. Σύμφωνα με τον πρώτο νόμο της θερμοδυναμικής, η θερμική ενέργεια μεταβαίνει από το ζεστό στο κρύο, οπότε, όταν εξετάζουμε συγκεκριμένα τη μεταφορά ενέργειας στους ηλιακούς συλλέκτες, η αγωγή και συναγωγή σημαίνουν σχεδόν πάντα τη μεταφορά ενέργειας από το θερμότερο συλλέκτη στο ψυχρότερο αέρα του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό το νερό οικιακής χρήσης πρέπει να θερμαίνεται στους 60 °C ή περισσότερο. Για να είναι αποτελεσματικός ένας ηλιακός συλλέκτης πρέπει να ελαχιστοποιεί την αγωγιμότητα (με τη χρήση καλής μόνωσης) και τη συναγωγή (με τη χρήση ενός φράγματος στεγανοποίησης). Ένας ηλιακός θερμικός συλλέκτης ως εκ τούτου, μπορεί να παράγει ενέργεια μόνο μέσω της ακτινοβολίας, εξ ου και η ανάπτυξη επιλεκτικών επιστρώσεων που απορροφούν την ακτινοβολία, αλλά περιορίζουν την ποσότητα που επανεκπέμπεται.

Κίτρινο: επίπεδος συλλέκτης, Κόκκινο: συλλέκτης σωλήνων κενού

Το παραπάνω γράφημα (% αποτελεσματικότητα / θ°C πάνω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος) υποδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η ενέργεια μεταδίδεται στους τυπικούς σύγχρονους Σωλήνες Κενού και στους συμβατικούς Επίπεδους Συλλέκτες, όταν οι συλλέκτες είναι θερμότεροι από τον περιβάλλοντα αέρα. Όπως μπορείτε να δείτε, και οι δύο τύποι συλλεκτών παράγουν ενέργεια μέσω της ακτινοβολίας. Ωστόσο, ένας επίπεδος συλλέκτης έχει απώλειες ενέργειας λόγω της αγωγής, μειώνοντας έτσι την ποσότητα ενέργειας που μπορεί να μεταφερθεί στη δεξαμενή του ζεστού νερού. Αντίθετα, στην περίπτωση των Σωλήνων Κενού δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια ενέργειας από τον συλλέκτη επειδή δεν πραγματοποιείται αγωγή. Επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό από τη συλλεγόμενη ενέργεια είναι παγιδευμένο, μπορεί να μεταφερθεί περισσότερη ενέργεια στο εσωτερικό σύστημα του ζεστού νερού.

Οι Σωλήνες Κενού είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει να «διαρρέει» ενέργεια από το σύστημα. Η αγωγή παρατηρείται ακόμα και στους επίπεδους συλλέκτες φυσικού αερίου ή διπλών τζαμιών. Ανεπαρκής μόνωση για έναν επίπεδο συλλέκτη σημαίνει ότι επηρεάζεται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος αέρος, από το ψυχρό αέρα και την εξάτμιση της υγρασίας από την επιφάνειά του. Ένας συλλέκτης σωλήνων κενού λειτουργεί σχεδόν ανεξάρτητα από αυτές τις επιρροές, αφού το κενό λειτουργεί ως ένα αδιαπέραστο φράγμα που εμποδίζει τη συλλεγόμενη ενέργεια να διαφύγει. Ένας συλλέκτης σωλήνων κενού μια ημέρα ηλιόλουστου χειμώνα με 0° C έξω, παράγει σχεδόν τόση ενέργεια όση σε μια ημέρα ηλιόλουστου καλοκαιριού.

Το ποσό της ενέργειας που μπορεί ένας συλλέκτης να παράγει μέσω ακτινοβολίας, μειώνεται καθώς η θερμοκρασία του συλλέκτη αυξάνεται πάνω από τη θερμοκρασία του αέρος του περιβάλλοντος. Το γράφημα υποδεικνύει την αποτελεσματικότητα ενός τυπικού σύγχρονου συλλέκτη σωλήνων κενού και ενός συμβατικού επίπεδου συλλέκτη στην απόκτηση ενέργειας σε διαφορετικές θερμοκρασίες υψηλότερες της θερμοκρασίας εξωτερικού περιβάλλοντος. Διαπιστώνουμε εύκολα ότι η αποτελεσματικότητα όλων των συλλεκτών πέφτει καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται πάνω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, αλλά είναι σημαντικό να συγκριθούν οι αποδόσεις στη συγκεκριμένη θερμοκρασία νερού που στοχεύεται. Αν υποθέσουμε ότι προσπαθούμε να θερμάνουμε νερό οικιακής χρήσης στους 50°C πάνω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, τότε το σύστημα σωλήνων κενού διαπιστώνεται ως 88% αποτελεσματικό, ενώ η αποτελεσματικότητα του συστήματος των επίπεδων συλλεκτών έχει πέσει στο μόλις 58%. Τα στοιχεία αυτά αφορούν στο πόσο αποτελεσματικά παράγουν ενέργεια οι συλλέκτες σε διαφορετικές θερμοκρασίες πάνω από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος αέρος.

 

Οι δοκιμές έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια του έτους και ανά m² συλλέκτη, ένα υψηλής ποιότητας σύστημα σωλήνων κενού, όπως οι «Sunflower Ηλιακοί Θέρμανσης Νερού», θα παράγει περίπου διπλάσια ενέργεια για τη θέρμανση του νερού από ένα σύστημα 4m² επίπεδου συλλέκτη. Ακόμα κι αν στη διάρκεια του έτους ένα σύστημα επίπεδου συλλέκτη παράγει παρόμοια ποσότητα ενέργειας με ένα σύστημα σωλήνων κενού 2m², το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας παράγεται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών κάτι που δεν είναι σκόπιμο αφού η μεγαλύτερη ανάγκη ζεστού νερού χρήσης εμφανίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες. Η μπλε σκιασμένη περιοχή στο γράφημα, εδώ υποδεικνύει την ποσότητα του ζεστού νερού που απαιτείται καθ 'όλη τη χρόνια. Οι χρωματιστές γραμμές δείχνουν τη συνεισφορά που διάφορα συστήματα θα μπορούσαν να έχουν σε αυτή την απαίτηση. Κάθε ποσότητα ενέργειας που παράγεται παραπάνω από την ενέργεια που παράγεται για το απαιτούμενο νερό χρήσης χάνεται, έτσι ουσιαστικά δεν υπάρχει όφελος για την εγκατάσταση ενός συστήματος επίπεδου συλλέκτη μεγάλου μεγέθους. Σχετική υπέρυθρη φωτογραφία, στον τύπο ηλιακού συλλέκτη σωλήνων κενού εμφανίζει μαύρο, δηλαδή σχεδόν καμία απώλεια θερμότητας, άρα η αποτελεσματικότητα στη διατήρηση θερμότητας είναι πολύ καλή.

 

Μετάφραση από http://www.sunflower-solar.com/


Η Γερμανική κατασκευαστική εταιρεία “BAM Woningbouw” παρουσίασε μια ηλιακή στέγη στην Ολλανδία με μια ολοκληρωμένη λύση εγκατάστασης εμπνευσμένη από την εταιρεία “Renusol” από Κολωνία.


Τα τελευταία χρόνια ακούμε πολλά για την ενδοδαπέδια θέρμανση, ενώ και ο αριθμός των κτιρίων που την εγκαθιστούν πληθαίνει συνεχώς. Αναμφισβήτητα αποτελεί ένα πολύ καλό σύστημα θέρμανσης χώρων για κατοικίες και όχι μόνο.


Σας προτείνουμε τρεις τρόπους να ζεστάνετε τον χώρο σας, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον, αλλά και το πορτοφόλι σας.


Μειώθηκε η ακαθάριστη ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρωπαïκή Ένωση των 28 κατά 8% τη περίοδο 2006 - 2012, σύμφωνα με τη Eurostat. Πάνω από το μισό της ενεργειακής παραγωγής το 2012 οφείλεται στις ΑΠΕ και την πυρηνική ενέργεια, ενώ το ποσοστό της ενεργειακής εξάρτησης, το οποίο καθορίζει το κατά πόσο είναι μια χώρα εξαρτημένη από τις εισαγωγές ενέργειας ανέρχεται στο 53%.


Η απόπειρα της Ευρώπης να συνδυάσει μια φιλόδοξη κλιματική πολιτική με την φιλελευθεροποίηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας έχει εν πολλοίς αποτύχει και η ΕΕ οφείλει να επανεξετάσει τις πολιτικές επιδότησης των ΑΠΕ αναφέρει γαλλική μελέτη που συνέταξαν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί για λογαριασμό της κυβέρνησης.


Στόχος η εξομάλυνση των διαφορών στις τιμές

Ιδιαίτερα σημαντική για την εξομάλυνση των διαφορών στις τιμές μεταξύ των χωρών, μέσω του καλύτερου ελέγχου των διασυνοριακών ροών, που ανακοίνωσε η Ενωση Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (Cooperation of Energy Regulators, ACER) την 30ή Ιανουαρίου, θεωρείται η διασύνδεση των ενεργειακών αγορών,


Μόλις 1,08 GW αιολικών εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας, που σημειώνει ότι πρόκειται για τις χαμηλότερες, ιστορικά, αποδόσεις της χώρας στο συγκεκριμένο τομέα την τελευταία δεκαετία.


Η διεθνής αλυσίδα ξενοδοχείων Marriott International έχει στόχο την μείωση τον εκπομπών CO2 στην Ευρώπη τουλάχιστον κατά 10% ετησίως. Παράλληλα, στοχεύει στη μείωση κατανάλωσης νερού και ηλεκτρικής ενέργειας στα ξενοδοχεία της, κατά 20% μέχρι το 2020.


Η οικονομικότερη λύση θέρμανσης, παρά το γεγονός ότι καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, είναι η αντλία θερμότητας, ενώ τη μακράν ακριβότερη λύση αποτελούν οι συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, επισημαίνει η ανανεωμένη έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.


Μια αντλία θερμότητας πηγής-αέρα μπορεί να παρέχει αποδοτική θέρμανση και ψύξη στις οικίες, ειδικά στα ζεστά κλίματα. Εφόσον εγκατασταθεί σωστά, μια αεροθερμική αντλία θερμότητας, μπορεί να προσφέρει μιάμιση με τρεις φορές περισσότερη θερμική ενέργεια σε ένα σπίτι σε σύγκριση με την αντίστοιχη ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό είναι δυνατό επειδή μια αντλία θερμότητας μεταφέρει θερμότητα και δε μετατρέπει καύσιμο σε ενέργεια, όπως κάνουν τα θερμαντικά συστήματα καύσης.


Μια ομάδα νεαρών σχεδιαστών θέλει να κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή ανθρώπων σε αναπηρικό αμαξίδιο, οι οποίοι ζουν σε πόλεις. Πραγματοποιεί εκστρατεία για τη συγκέντρωση πόρων που θα της επιτρέψουν να πάει ένα βήμα πιο κοντά στην εμπορευματοποίηση ενός μικρού ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου, το οποίο επιτρέπει στον οδηγό να εισέλθει με το αμαξίδιό του χωρίς βοήθεια.


Προχωράει το έργο της τηλεθέρμανσης στη Φλώρινας μετα το «πράσινο φως» που άναψαν οι Βρυξέλλες. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 86 εκατ. Eυρώπου αναμένεται να υλοποιηθεί έως το 2015.


Ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ισπανίας Red Electrica De Espana ανακοίνωσε ότι τα αιολικά είναι πλέον η κυρίαρχη πηγή κάλυψης των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρικό ρεύμα.


Για προχειρότητα, διγλωσσία και γελοιοποίηση της χώρας ενόψει της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, κατηγορεί την κυβέρνηση η Greenpeace, μετά την κοινοποίηση έκθεσης του ΥΠΕΚΑ, που αποκαλύπτει ότι 9 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά θα μείνουν χωρίς μόνωση έως το 2020.


Η Boussias Communications σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), διοργανώνουν το 3ο Στρατηγικό Συνέδριο για την αγορά της Ενέργειας, Investing in Energy 2014, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, στην Αθήνα, με χορηγούς επικοινωνίας το περιοδικό «energyworld» και το energyonline.gr.


Το θέμα της ανταγωνιστικότητας και του κόστους των ΑΠΕ θίγει, μεταξύ άλλων, στο World Energy Outlook 2013 η ΙΕΑ, χωρίς να προβαίνει ωστόσο σε λεπτομερείς προβλέψεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα κόστη παραγωγής για τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά διαφέρουν σημαντικά από περιοχή σε περιοχή, λόγω των διαφορετικών συντελεστών κόστους αλλά και της διαφορετικής ποιότητας των διαθέσιμων πόρων.


Oι εικόνες που εκτυλίχθηκαν τον περσινό χειμώνα στις πολυκατοικίες με τους ενοίκους να διαπληκτίζονται για την αγορά πετρελαίου αναμένεται να επαναληφθούν και φέτος. Η εκτίναξη της τιμής του μαύρου χρυσού και η οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών στρέφουν όλο και περισσότερους σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να αναβαθμίσουν την κατοικία τους για να περιορίσουν το ενεργειακό της αποτύπωμα.


Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 327 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει για την τετραετία 2014 – 2017 η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και το οποίο πρόκειται τις επόμενες ημέρες να εγκριθεί και από το Διοικητικό συμβούλιο της μητρικής ΔΕΗ. Με το πρόγραμμα αυτό η διοίκηση της εταιρείας σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος και να φτάσει τα 313 Μεγαβάτ σε λειτουργία,


Ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες σχετικά με το έργο «Υποστήριξη των Πολιτικών και κάλυψη μελλοντικών αναγκών- Πράσινο Νησί» και εκδόθηκε η πρόσκληση χρηματοδότησης των σχετικών έργων προς τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου. Προκειμένου να γίνει ο Αϊ- Στράτης το πρώτο πράσινο νησί στην Ελλάδα, όπου η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, αιολικά, ηλιακά πάρκα και βιομάζα,


Η ΕΛΣΤΑΤ διενήργησε έρευνα για την κατανάλωση ενέργειας και τα επίπεδα κατανάλωσης για διαφορετικές χρήσεις στον οικιακό τομέα, καθώς και τις ποσότητες και τα είδη των καυσίμων.


Θέλετε να προχωρήσετε σε επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου σας μέσω του προγράμματος "Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον" αλλά δεν ξέρετε πως να το κάνετε; Δείτε παρακάτω τις πρακτικές οδηγίες που ακολουθούν.


Οι τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας γίνονται ολοένα και φθηνότερες και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα το ζήτημα της διαλείπουσας παροχής ενέργειας.


Κατόπιν πρόσκλησης ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ κος Στέλιος Λουμάκης παρέστη ομιλητής σε Συμπόσιο με θέμα “Περιβάλλον, Ενέργεια, Τεχνολογία”που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Κεφαλλονιάς – Ιθάκης και το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με τοΤΕΙ Ιονίων Νήσων.


Προσφορές σύνδεσης για μικρές ανεμογεννήτριες και έργα βιομάζας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά θα μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι έως τις 15 Ιανουαρίου 2014 προς τον αρμόδιο για τη χορήγησή τους ΔΕΔΔΗΕ.


Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα από το ΕΜΠ με θέμα: «Αποθήκευση Ενέργειας στο Ελληνικό Ηλεκτρικό Σύστημα, με ορίζοντα το 2050: Ανάγκες, εμπόδια και απαιτούμενες δράσεις», στην αίθουσα πολυμέσων του Πολυτεχνείου.

Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ερευνητικού Έργου stoRE - “Facilitating energy storage to allow high penetration of intermittent renewable energy” (Intelligent Energy – Europe, Contract No: IEE/10/222/S12.591026, www.store-project.eu).

Στόχοι της ημερίδας

Η αποθήκευση ενέργειας συνδέεται άμεσα με την υψηλή διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη μελλοντική εξέλιξη και διαμόρφωση του συστήματος παραγωγής – μεταφοράς και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ως εκ τούτου, αποτελεί σημαντική παράμετρο του γενικότερου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού για τις επόμενες δεκαετίες.

Στην Ημερίδα έχουν προσκληθεί ως ομιλητές ακαδημαϊκοί και εξειδικευμένοι επιστήμονες, καθώς και στελέχη φορέων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ηλεκτροπαραγωγής. Μέσω των παρουσιάσεων και της συζήτησης που θα ακολουθήσει, πιστεύουμε ότι θα δοθεί η δυνατότητα να αποσαφηνισθούν οι εκτιμώμενες ανάγκες μεγάλης κλίμακας αποθήκευσης ενέργειας στο ελληνικό σύστημα, να αναγνωρισθούν τα προβλήματα που μπορεί να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την υλοποίηση των αντίστοιχων στόχων και να καταγραφούν και ιεραρχηθούν οι απαιτούμενες δράσεις για την προώθηση των αναγκαίων έργων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, Αίθουσα Πολυμέσων, Βιβλιοθήκη ΕΜΠ

08:30 – 09:20 Προσέλευση – Εγγραφές

09:20 Έναρξη – Χαιρετισμοί

09:30 Το Ερευνητικό Έργο stoRE – Στόχοι του Έργου και εκτίμηση μελλοντικών αναγκών αποθήκευσης ενέργειας σε Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ελλάδα. Θωμάς Μαϊδώνης, WIP Renewable Energies, Δημήτρης Παπαντώνης, Καθηγητής ΕΜΠ και Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ.

09:50 Σχεδιαζόμενος μετασχηματισμός του Ευρωπαϊκού και του Εθνικού Ενεργειακού Συστήματος με ορίζοντα το 2050 – Ρόλος της αποθήκευσης ενέργειας. Παντελής Κάπρος, Καθηγητής ΕΜΠ.

10:10 Θεσμικό πλαίσιο για τους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Σταύρος Παπαθανασίου, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ, Δρ. Νικόλαος Μπουλαξής, Επικεφαλής Ομάδας Ηλεκτρικών Συστημάτων ΡΑΕ και Ευάγγελος Διαλυνάς, Καθηγητής ΕΜΠ, μέλος ΡΑΕ.

10:30 Διαχείριση των αναστρέψιμων υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ. Ιωάννης Αργυράκης, Δ/ντής Υδροηλεκτρικής Παραγωγής ΔΕΗ.

10:50 Διερεύνηση των δυνατοτήτων κατασκευής νέων μονάδων αντλησιοταμίευσης στην Ελλάδα. Ιωάννης Στεφανάκος, Λέκτορας ΕΜΠ.

11:10 – 11:25 Συζήτηση

11:25 – 11:40 Διάλειμμα

11:40 Επενδυτικοί στόχοι, προοπτικές και εμπόδια για την ανάπτυξη αποθήκευσης ενέργειας στο ελληνικό σύστημα. Γιούλα Τσικνάκου, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

12:00 Το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού σε συνθήκες μεγάλης διείσδυσης σταθμών ΑΠΕ – Παρούσα κατάσταση και προοπτικές – Η πρόκληση των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας. Δημήτριος Μπεχράκης, Νικόλαος Ζούρος και Αθανάσιος Κορωνίδης, ΑΔΜΗΕ.

12:20 Διείσδυση ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα της Ισπανίας με τη λειτουργία αντλησιοταμιευτικών σταθμών. Miriam Rodriguez-Ruiz, Δ/ντρια Ανάπτυξης Αιολικών Έργων, Κωνσταντίνος Μπέκας, Δ/ντης Μικρών Υδροηλεκτρικών, Rokas Renewables – IBERDROLA.

12:40 Εναλλακτικές τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας. Σωτήρης Καρέλλας, Επ. Καθηγητής ΕΜΠ.

13:00 Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία μεγάλων μονάδων αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα. Επαμεινώνδας Τολέρης, Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, ΥΠΕΚΑ.

13:20 – 13:35 Συζήτηση

13:35 – 14:00 Διάλειμμα – ελαφρύ γεύμα

14:00 Αποτελέσματα ηλεκτρονικής έρευνας για το θεσμικό πλαίσιο των μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ.

14:20 Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συμμετοχή των Ομιλητών: Αναγκαιότητα και απαιτούμενες δράσεις προώθησης της αποθήκευσης ενέργειας στο ελληνικό σύστημα.

15:00 Λήξη Ημερίδας.

Aναδημσίευση από http://www.energyonline.gr/


Η ενεργειακή φτώχεια είναι ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τη βρετανική κοινωνία.


Κινέζοι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα τεχνολογικά εξελιγμένο παράθυρο, το οποίο όχι μόνο επιτρέπει την εξοικονόμηση ενέργειας στη κατοικία όπου εγκαθίσταται, αλλά παράλληλα παράγει ηλεκτρισμό το ίδιο!


Οι ΑΠΕ και βασικά η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι εφικτό ότι έχουν τη δυνατότητα να επισπεύσουν τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Επίσης και η ανακύκλωση μπορεί να δώσει πάρα πολλές λύσεις στη προστασία του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών αλλά και στην άνοδο της οικονομίας. Όμως στη θεωρία όλα ακούγονται ωραία, στη πράξη είναι το πρόβλημα..

 

Επίσης κάτι ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό είναι να εφευρίσκονται συνεχώς καινούργιοι τρόποι για να αυξηθούν ή να αντικατασταθούν οι τωρινές μέθοδοι παραγωγής ενέργειας. Πιο σημαντικό από όλα είναι να μάθει ο κόσμος να περιορίζει την ενέργεια που καταναλώνει. Ο περιορισμός της σπατάλης σε κάθε επίπεδο είναι σίγουρα σημάδι βελτίωσης του πολιτισμού, αρκεί να αρχίσει να μπαίνει προοδευτικά στη συνείδηση του κόσμου.

Αναδημοσίευση από http://www.ecotimes.gr/


Την ένταξη 10 δημοτικών έργων εξοικονόμησης ενέργειας στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, προβλέπουν αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη. Πρόκειται για έργα συνολικής δημόσιας δαπάνης 3,5 εκατ. ευρώ που εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ). Τα έργα θα πραγματοποιηθούν στους Δήμους Αγίου Δημητρίου, Νέας Σμύρνης, Ζίτσας, Παλλήνης, Κοζάνης, Λαυρεωτικής, Θήρας, Πωγωνίου, Σερβίων-Βελβεντού και Αμαρίου και αφορούν κυρίως παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά και σχολικά κτίρια.


Την ώρα που 6 στους 10 πολίτες θα υποφέρουν και φέτος από το κρύο εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης που εξαντλείται σε επιδόματα κατανάλωσης πετρελαίου, εκπόνηση μελετών και ανεπαρκών μέτρων… αστυνομικού χαρακτήρα, η Greenpeace μαζί με πολίτες από όλη την Ελλάδα αναλαμβάνουν δράση και δίνουν το παράδειγμα. Μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση ενός σχολείου που σήμερα είναι ενεργειακό ‘σουρωτήρι’, όπως εκατομμύρια άλλα κτίρια στην Ελλάδα, αποστέλλεται ένα μήνυμα προς κάθε (πολιτική) κατεύθυνση: τον χειμώνα, όλοι προτιμούν το σπίτι τους ζεστό.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου στους Στρόπωνες Εύβοιας, που θα υλοποιηθεί με την ενεργή συμμετοχή χιλιάδων πολιτών και την υποστήριξη του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, δείχνει τη λύση στο πρόβλημα σε μία χώρα όπου εκατομμύρια πολίτες δεν διαθέτουν πλέον τα απαραίτητα για να ζεσταθούν αυτό τον χειμώνα. Αν η κυβέρνηση ακολουθήσει το παράδειγμα της κοινωνίας, τότε μέσα από ένα μαζικό και φιλόδοξο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων μπορεί να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ από τις εισαγωγές πετρελαίου, να δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, να προσελκύσει βιώσιμες επενδύσεις και φυσικά να προστατεύσει το περιβάλλον.

Ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, δήλωσε: «Μέχρι σήμερα η κοινωνία μας ανεχόταν τη διαιώνιση του προβλήματος. Φτάνει πια. Αντί να επιδοτούμε την πετρελαϊκή βιομηχανία και να αυξάνουμε την εξαγωγή συναλλάγματος για εισαγωγές πετρελαίου, πρέπει να προχωρήσουμε σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία χωρίς ενεργειακή φτώχεια. Η κοινωνία αναλαμβάνει δράση. Η κυβέρνηση ή θα ακολουθήσει το θετικό παράδειγμα των πολιτών και της κοινής λογικής προς την εξοικονόμηση ενέργειας ή θα μείνει κολλημένη σε ένα βρώμικο παρελθόν με χρέη, δυστυχία και ενεργειακή φτώχεια».

Ο κ. Γιάννης Μπουροδήμος, δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, δήλωσε: «Σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης, τόσο οικονομικής όσο και κοινωνικής όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, θεωρούμε χρέος μας απέναντι στους δημότες μας, αλλά κυρίως απέναντι στη νέα γενιά, να βάλουμε ως δήμος ένα μικρό λιθαράκι στον αγώνα κατά της κλιματικής υποβάθμισης και της ενεργειακής φτώχειας, προασπίζοντας την πραγματική ανάπτυξη. Οι δυνατότητες για περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη είναι πολλές, αλλά απαιτείται πολλή δουλειά και, μάλιστα, συλλογική. Και στο σημείο αυτό θέλω προσωπικά να δεσμευθώ ότι το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο Στροπώνων αποτελούν μόνο την αρχή. Με τη συμπαράσταση και της Greenpeace αλλά και όλων όσων επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια, θα επιδιώξουμε να δρομολογήσουμε και άλλες πρωτοβουλίες, με αποκλειστικό γνώμονα τη διαφύλαξη τόσο της ακεραιότητας του περιβάλλοντος όσο και των δικαιωμάτων του δημότη».

Η Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση να θέσει την εξοικονόμηση ενέργειας ως άμεση πολιτική προτεραιότητα και βασική στρατηγική επιλογή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η Greenpeace καλεί τους πολίτες να στηρίξουν τη νέα δράση της, μέσα από την ιστοσελίδα: www.sxoleiomas.org

Αναδημοσίευση από energyin.gr


Την ώρα που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται πιο αισθητές από ποτέ, προβάλλει ως αδήριτη η ανάγκη απομάκρυνσης του παραγωγικού και κατ’ επέκταση του ενεργειακού μας μοντέλου από τον άνθρακα.


Οι νύχτες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νοτίου Αμερικής, το Μπουένος Άιρες, θα γίνουν λίγο πιο φωτεινές με την τοποθέτηση περίπου 125.000 λαμπήρων δρόμου τεχνολογίας LED. Οι αρχές αναμένουν μείωση της κατανάλωσης για το φωτισμό των δρόμων έως και κατά το ήμισυ, καθώς και σημαντικό περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.


Ερευνητές δημιούργησαν ένα «έξυπνο» παράθυρο που εξοικονομεί αλλά και παράγει ενέργεια και μπορεί να μειώσει ριζικά το κόστος θέρμανσης και ψύξης ενός κτιρίου...


Το δικό της ήλιο έχει πλέον η Νορβηγία, χάρη στην πρωτοβουλία του καλλιτέχνη Martin Andersen που ξεκίνησε τη χρηματοδότηση του έργου.


Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε και επίσημα, η έναρξη της χειμερινής περιόδου, με την έναρξη και της διανομής του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του οποίου κυμαίνεται από 1,25 έως 1,3 ευρώ το λίτρο περίπου.


Στα 221 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν το 2011 οι επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας παγκοσμίως, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Αγοράς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).


Σε 39.952 ανέρχεται πλέον ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», καθώς την τελευταία εβδομάδα εγκρίθηκε η υπαγωγή άλλων 6.773 νέων δικαιούχων στο πρόγραμμα, με απόφαση της επενδυτικής επιτροπής του ταμείου.


Προσαρμογή του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στις ανάγκες της οικονομίας και των νοικοκυριών με αύξηση των διαθέσιμων συνολικών πόρων ως προς τις άμεσες ενισχύσεις που παρέχει το πρόγραμμα αποφάσισαν τα συναρμόδια Υπουργεία, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής,


Παράλληλα, ο σύνδεσμος τονίζει ότι «οι ανεπαρκείς ρυθμίσεις είναι αυτές που αφορούν στη δυνατότητα αυτοπαραγωγής με φωτοβολταϊκά, ενώ τα νέα βάρη επέρχονται από την επιβολή ενός νέου “τέλους ασφάλειας εφοδιασμού“ που προβλέπει το νομοσχέδιο.


Η Ελλάδα υπερκάλυψε τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας στο πλαίσιο σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο η «επιτυχία» αυτή δεν οφείλεται στην εφαρμογή πολιτικών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τις κατοικίες και τις μεταφορές, όπως προβλέπει σχετική οδηγία του 2006, αλλά στην οικονομική κρίση.


Σειρα Αποφάσεων για την ένταξη 14 έργων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ», τα οποία χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), με συνολική δημόσια δαπάνη 6.345.528,66 εκατομμύρια ευρώ, υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.


Λίγους μήνες αφότου κατέρριψε το παγκόσμιο υπερατλαντικό ρεκόρ ταχύτητας, το μεγαλύτερο σκάφος που τροφοδοτείται αποκλειστικά με ενέργεια από τον ήλιο αγκυροβόλησε στο Canary Wharf του Λονδίνου, ολοκληρώνοντας την ερευνητική αποστολή του, να μελετήσει το Ρεύμα του Κόλπου συγκεντρώνοντας πάσης φύσεως δεδομένα.


Την άποψη ότι η Γερμανία δεν πρέπει να περικόψει αναδρομικά τις ήδη συμβασιοποιημένες εγγυημένες τιμές πώλησης ανανεώσιμης ενέργειας στο δίκτυο εξέφρασε ο επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν Γκύντερ Έτινγκερ στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Handelsblatt Renewable Energy που έλαβε χώρα τη Δευτέρα.


Ο δήμος Πρεσπών απέκτησε το πρώτο οικολογικό πλεούμενο στην Ελλάδα, το οποίο κινείται με τη χρήση ηλιακής ενέργειας και θα χρησιμοποιείται για την οργάνωση οικοπεριηγητικών υδάτινων διαδρομών στις προστατευόμενες περιοχές των δύο λιμνών.


«Η βιοενέργεια θεωρείται η σημαντικότερη πηγή ανανεώσιμου καυσίμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, κατά τη διάρκεια ειδικής συζήτησης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής.


Ανέρχεται στο 1,5 δισ., ενώ κάθε έτος καταβάλλονται 700 εκατ. για έργα αποκατάστασης


Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση της νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα επιδιώκει η κυβέρνηση μετά και το πρόσφατο μπλακ άουτ στη Σαντορίνη.


Με ζητούμενα, πρωτίστως, την ενεργειακή ασφάλεια και τη μείωση του κόστους μεταφοράς ενέργειας, η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες διασύνδεσης της νησιωτικής χώρας με την ηπειρωτική Ελλάδα.


Ερευνητές του MIT ανακοίνωσαν ότι κατασκεύασαν το “τέλειο κάτοπτρο”, που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκμεταλλευόμαστε την ηλιακή ενέργεια.


Σημαντική πτώση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα σε ποσοστό 19% καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα στη χώρα μας, τη στιγμή που η ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας απογειώθηκε κατά 62%.


Το δικό της τεχνητό ήλιο θα αποκτήσει σύντομα η μικρή πόλη Ριούκαν στη Νορβηγία, δίνοντας τέλος στους σκοτεινούς μήνες από το Σεπτέμβριο μέχρι το Μάιο.


Δραματική μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις συμβατικές μονάδες, με πρώτες τις λιγνιτικές, καταγράφουν τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον μήνα Ιούλιο, αλλά και για το 7μηνο του 2013.


Κορυφαία πανευρωπαϊκή διάκριση, το 1ο «Πράσινο Βραβείο» για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία κατέκτησε η Περιφέρεια Κρήτης, η μοναδική Περιφέρεια στην Ελλάδα που συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Euronet 50/50-Εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία».

 


Με βασικό θέμα συζήτησης την ενέργεια στη συνεργασία των δύο χωρών, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος θα συναντήσει σήμερα στο Μπακού τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, τον πρωθυπουργό Artur Rasizadeh και τον υπουργό Eξωτερικών Εlmar Mammadyarov.


Συμπράξεις για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης εξήρε επενδύσεις στον αγροτικό τομέα με την αξιοποίηση γεωθερμίας και νέων μορφών ενέργειας.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, αναβάθμισαν μια ανεμογεννήτρια με φωτοβολταϊκούς έλικες, δημιουργώντας ένα δυναμικό εργαλείο στην παραγωγή των ΑΠΕ.


Η αμερικανική εταιρεία πληροφορικής, Apple, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) για τη λειτουργία των ενεργοβόρων κέντρων δεδομένων της.


Πιλοτικό επιμορφωτικό σεμινάριο για την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πραγματοποιηθεί σε μαθητές του 13ου Δημοτικού και του 1ου Γυμνασίου την Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 αντίστοιχα και θα παρουσιασθεί σε εκπαιδευτικούς του νησιού την Τετάρτη 27 Μαρτίου ως παράδειγμα σεμιναρίου σε θέματα ενέργειας.


Βρυξέλλες, 27 Μαρτίου 2013

Ποιοί είναι οι στόχοι της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Η οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που εκδόθηκε το 2009, θέτει δεσμευτικούς στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Εξακόσια πενήντα φωτοβολταϊκά πάνελ φέρει στην πρόσοψή του ένα δημόσιο σχολείο του Λος Άντζελες που φιλοξενεί 500 μαθητές.


Το ιταλικό αρχιτεκτονικό γραφείο Traverso-Vighy και το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Πάδοβας συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο, ενεργειακά αυτόνομο σπίτι μηδενικής που ονομάζεται “Tvzeb”.


Έναν φουτουριστικό ουρανοξύστη που μετατρέπει τις ηχητικές δονήσεις σε καθαρή ενέργεια παρουσίασαν Γάλλοι σχεδιαστές στον διαγωνισμό «2013 eVolo Skyscraper Competition».


Το πάρκο συγκεντρωτικής ηλιακής ενέργειας (CSP) ισχύος 100 Μεγαβάτ στο Άμπου Ντάμπι είναι εντυπωσιακό, αλλά δεν θα μείνει για πολύ στην κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων ηλιοθερμικών πάρκων.


Ομάδα ερευνητών του Monash University της Μελβούρνης και του Ερευνητικού Οργανισμού Επιστήμης και Βιομηχανίας της Κοινοπολιτείας (CSIRO) αναπτύσσουν μια καινοτόμο μέθοδο δέσμευσης, αποθήκευσης και ανακύκλωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός.


Την παραπομπή της Κύπρου και της Πολωνίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή δεν ενσωμάτωσαν κανόνες της ΕΕ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην εθνική νομοθεσία τους, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Αποτελεί μία από τις πιο «δυνατές» εναλλακτικές του πετρελαίου και των υπολοίπων συμβατικών καυσίμων, αλλά ακόμη στη χώρα μας η αβαθής γεωθερμία βρίσκεται σε εμβρυικό στάδιο, καθώς λίγοι γνωρίζουν ότι η ανεξάντλητη ενέργεια που βρίσκεται «κρυμμένη» στη γη μπορεί να θερμάνει αλλά και να ψύξει αποτελεσματικά ένα σπίτι.


Καταρχήν δεν είναι κατάλληλα όλα τα συστήματα – τύποι θέρμανσης για όλες τις κατοικίες.


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται σήμερα να εξαγγείλει τη διάθεση δύο δισεκ. δολαρίων υπέρ της έρευνας για τις ανανεώσιμες "πράσινες μορφές" ενέργειας, μέτρο που όμως πρώτα να υπερβεί τον σκεπτικισμό των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.


Οι τσουχτερές τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο ρεύμα αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον των ελληνικών νοικοκυριών για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» του υπουργείου Ανάπτυξης», που αφορά εργασίες θερμομόνωσης των ακινήτων.


Συστήματα εκμετάλλευσης της γεωθερμίας που εγκαθίστανται σε παλιά ορυχεία και όταν τίθενται σε λειτουργία μεταφέρουν τη θερμότητα από το εσωτερικό της γης σε θερμοκήπια που λειτουργούν στην επιφάνειά της, είναι η γερμανική πρόταση για την αποκατάσταση λιγνιτικών πεδίων στην Πτολεμαϊδα.


“Η ενέργεια που θα είναι αποτέλεσμα της αξιοποίησης της δύναμης της θερμότητας από την γη μπορεί να καλύψει κατά το ένα πέμπτο τις ανάγκες των Βρετανών σε ηλεκτρική ενέργεια και να ζεστάνει εκατομμύρια νοικοκυριά” αναφέρεται σε έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης της οποίας ένα μέρος δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Telegraph.


Ποδηλατοδρόμους που να θερμαίνονται με γεωθερμία, σχεδιάζει μια ομάδα Ολλανδών αρχιτεκτόνων. «Το σχέδιο είναι» λένε, «να υπάρχει ένα σύστημα αγωγών, που από τα 50 μέτρα βάθος θα βγάζουν στο υπόστρωμα της πίστας του ποδηλατοδρόμου θερμότητα, έτσι ώστε τον χειμώνα να μην μπορεί να γίνει επίστρωση πάγου».


«Σε μια εποχή που το μεγάλο ζητούμενο είναι η Ανάπτυξη, οι ορυκτές πρώτες ύλες μπορούν να αποτελέσουν μια νέα πηγή πλούτου, εσόδων και θέσεων εργασίας της χώρας».


Ένα σύστημα θέρμανσης το οποίο αξιοποιεί τη γεωθερμία μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή. Εκείνο που ανάλογα με την περιοχή διαφοροποιείται είναι το κύκλωμα στον εξωτερικό χώρο.


Το θέμα της ενίσχυσης της αυτοπαραγωγής ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας απασχολεί όλο και περισσότερους πολίτες αλλά και επαγγελματίες της αγοράς. Παρόλα αυτά, εγκαταστάσεις τέτοιου είδους δεν μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.


Στην πλειοψηφία τους τα δημόσια κτίσματα στην Ελλάδα πάσχουν από το σύνδρομο των "άρρωστων" κτιρίων καθώς το 68% αυτών έχει κτιστεί πριν από το 1979, οπότε συντάχθηκε στη χώρα μας ο πρώτος κανονισμός θερμομόνωσης.


Η ανάπτυξη των ΑΠΕ τους επιτρέπει να ανταγωνίζονται και να αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο ένα συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να περιορίσει την ενεργειακή εξάρτηση των καταναλωτών: οι ηλιακές μπαταρίες.


Κάθε νέο φωτοβολταϊκό πάνελ σε ευρωπαϊκή στέγη αφαιρεί ένα κομμάτι από την πίττα της συμβατικής, κεντρικής ηλεκτροπαραγωγής των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, οι οποίες πρέπει να προσαρμοστούν στις νεοδιαμορφούμενες συνθήκες προκειμένου να επιβιώσουν.


Η πόλη Άγκρα της Ινδίας, πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της ινδικής χερσονήσου που φιλοξενεί το διάσημο κτηριακό συγκρότημα Τατζ Μαχάλ πρόκειται να γίνει η πρώτη ηλιακή πόλη στον κόσμο.


Ανεβάζοντας κάθε φορά τον πήχη όλο και ψηλότερα, πώς θα μπορούσε η Apple να κάνει την έκπληξη στα αποκαλυπτήρια του iPhone του μέλλοντος;


Ο ιαπωνικός Οργανισμός Ανάπτυξης Νέων Ενεργειακών και Βιομηχανικών Τεχνολογιών (NEDO) δοκίμασε στο δρόμο ένα κομβόι τεσσάρων φορτηγών χωρίς οδηγό.


Με ενέργεια που θα προέρχεται από τη γη θα μεγαλώνουν τα κηπευτικά και τα λαχανικά στα θερμοκήπια της Φλώρινας καθώς η ζέστη από το ήδη διαπιστωμένο γεωθερμικό πεδίο της περιοχής θα διοχετεύεται εκεί μέσω ενός γεωθερμικού πάρκου που θα δημιουργηθεί.


Έναν από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας σκέφτηκαν αμερικανοί σχεδιαστές: μια μπάλα ποδοσφαίρου που μετατρέπεται σε φορητή γεννήτρια μέσα από το ίδιο το παιχνίδι, λειτουργώντας ως πηγή ενέργειας, χωρίς να απαιτείται σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.


του Μιχάλη Καϊταντζίδη

H λαϊκή ρήση «απορία ψάλτου βηξ» ταιριάζει απόλυτα με την απόφαση του Μαξίμου να αναβάλει τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας για τα θέματα του ενεργειακού κόστους.


«Ούριος άνεμος» φυσάει, ακόμη, στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η νέα αιολική ισχύς, που εγκαταστάθηκε στη χώρα μας το 2012, να φθάσει στα 111,75 MW.


Τριπλάσια χρήματα σε σχέση με τους Φινλανδούς δαπανούν, κατά μέσο όρο, οι Έλληνες για να θερμάνουν τα σπίτια τους και παρ΄ όλα αυτά συνεχίζουν, σε ποσοστό 60%, να κρυώνουν τον χειμώνα.


Αναρτήθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο η διαδραστική πλατφόρμα MapViewer ThermoMap, ως μέρος του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος ThermoMap.


Σε συμφωνία με την Αναπτυξιακή Κοζάνης (ΑΝΚΟ) ώστε να εκπονήσει μελέτη για την εξεύρεση τεχνο-οικονομικής λύσης για την τηλεθέρμανση προχώρησε η ΔΕΥΑ Κομοτηνής.


Σε εφαρμογή μπαίνει σταδιακά το σχέδιο για «πράσινα στρατόπεδα», στο πλαίσιο του μνημονίου που υπέγραψαν το 2010 οι ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εθνικής Άμυνας.