Πράσινα Κτίρια Πανεπιστημιούπολης Σιάτλ, Δωρεά από το Ίδρυμα “Bill & Melinda Gates Foundation”

gates_foundation1

Η νέα Πανεπιστημιούπολη που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα “Bill & Melinda Gates Foundation” στο κέντρο του Σιάτλ, στην Ουάσιγκτον, είναι το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο με την πιστοποίηση “LEED - NC Platinum” (αναγνωρισμένο πρότυπο για την ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης).

Ο ενιαίος χώρος γραφείων για την πανεπιστημιούπολη, σχεδιάστηκε από την “NBBJ”. Η εταιρεία ήταν υπεύθυνη για την αρχιτεκτονική, τη διακόσμηση και το σχεδιασμό των χώρων εργασίας, τον φωτισμό και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των εγκαταστάσεων. Η κατασκευή του έργου άρχισε τον Ιούλιο του 2008 και ολοκληρώθηκε το 2011. Κόστισε 500 εκ. δολλάρια.

Το Ίδρυμα “Bill & Melinda Gates Foundation” έχει γραφεία που βρίσκονται σε πέντε διαφορετικά μισθωμένα κτίρια, κάτι όχι και τόσο πρακτικό. Οπότε η ιδέα του χώρου γραφείων για την πανεπιστημιούπολη συλλήφθηκε το 2004 για να φέρει όλους τους εργαζόμενους κάτω από την ίδια στέγη στην περιοχή South Lake. Η πανεπιστημιούπολη φέρνει επίσης σε επαφή χιλιάδες υποτρόφους, εταίρους και καθοδηγητές οι οποίοι μοιράζονται κοινούς στόχους.

Το έργο αντιπροσωπεύει τη συνολική φιλοσοφία του Ιδρύματος για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη και υποστήριξη των γειτονιών και υπερβαίνει μια απλή εντολή της πόλης του Σιάτλ για ανέγερση ενός «πράσινου» κτιρίου. Επίσης, ο πρώην καλυμμένος με άσφαλτο έκτασης 12 στρεμμάτων χώρος στάθμευσης που βρίσκεται δίπλα στον «Πολυχώρο Σιάτλ» αγοράστηκε το 2005 προς 50,4 εκ. δολλάρια.

Σχεδιασμός της νεόκτιστης πανεπιστημιούπολης με έδρα το Σιάτλ.

Η νέα πανεπιστημιούπολη αποτελείται από δύο εξαώροφα κτήρια - Κτίριο Α και Κτίριο Β – χώρο γραφείων και κέντρο επισκεπτών συνολικού εμβαδού 83,5 στρεμμάτων. Τα κτίρια έχουν σχεδιαστεί ως δύο τεμνόμενες δομές που σχηματίζουν το σχήμα «V».Στηρίζονται σε βάθρα με τα φτερά των προβόλων τεντωμένα προς τα έξω. Στεγάζουν ένα κέντρο σύγκλησης, ένα πολυώροφο κεντρικό αίθριο, χώρους υποδοχής και ένα κέντρο εκμάθησης. Το σχέδιο συμβολίζει την παγκόσμια εμβέλεια των φιλανθρωπικών προσπαθειών της εταιρείας, με ρίζες από την περιοχή του Βορειοδυτικού Ειρηνικού.

Τα κυρτά κτίρια αφήνουν χώρο για ιδιωτικές διαμορφωμένες αυλές στο κέντρο επιτρέποντας επίσης την άφθονη ροή του αέρα και την έλευση φυσικού φωτός στους ανοικτούς χώρους πρασίνου συναντήσεων. Επίσης επιτρέπουν στους υπαλλήλους να αλληλεπιδρούν, να συνεργάζονται και να μαθαίνουν. Τα κτίρια γραφείων που φιλοξενούν έως 1.500 υπαλλήλους αντιπροσωπεύουν μια μακροπρόθεσμη επένδυση που θα εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα στον χώρο εργασίας και στις διάφορες λειτουργίες. Τα κτίρια είναι σχεδιασμένα για να έχουν διάρκεια ζωής 100 ετών. Ένα τρίτο κτίριο 37,16 στρ. θα κατασκευαστεί με βάση τις μελλοντικές απαιτήσεις.

Το κέντρο επισκεπτών συνολικού εμβαδού 1022 τ.μ. άνοιξε για το κοινό, τον Φεβρουάριο του 2012. Εκθέτει τα προβλήματα και την πρόοδο του ιδρύματος που σχετίζονται με την εκπαίδευση στις ΗΠΑ, την παγκόσμια υγεία και την ανάπτυξη μέσα από διαδραστικά και καλλιτεχνικά μέσα, όπως είναι η «Γκαλερί Καινοτομίας και Έμπνευσης».

Το ίδρυμα χρηματοδότησε επίσης τον 15 εκ. δολλαρίων χώρο στάθμευσης για τον «Πολυχώρο Σιάτλ» σε συνεργασία με την πόλη. Το υπόγειο γκαράζ εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2011. Ο τετραώροφος χώρος στάθμευσης διαθέτει πράσινη στέγη 6 στρεμμάτων και έχει λάβει την πιστοποίηση «LEED Gold». Εξυπηρετεί τον «Πολυχώρο Σιάτλ» με 300 θέσεις. Η πανεπιστημιούπολη έχει επιπλέον χώρο στάθμευσης 400 θέσεων.

Πρόσοψη και αρχιτεκτονική τοπίου πανεπιστημιούπολης “Bill & Melinda Gates Foundation”

Η πρόσοψη των κτιρίων είναι διάφανη με υψηλής ποιότητας γυαλί. Οι εσωτερικοί τοίχοι των κτηρίων είναι επίσης απολύτως διάφανοι από υψηλής ποιότητας γυαλί.

Οι χώροι πρασίνου της πανεπιστημιούπολης συνδέονται με τον «Πολυχώρο Σιάτλ» και τα γύρω κτίρια.

Έργα τέχνης απ’ όλη την υφήλιο εκτίθενται σε δύο δημόσιους χώρους, στο χώρο υποδοχής και στα εξωτερικά τείχη κατά μήκος της 5ης Λεωφόρου.

Οι πράσινες στέγες σε γκαράζ (5,6 στρέμματα) και πανεπιστημιούπολη (2 στρέμματα) μονώνουν και ελέγχουν τη θερμοκρασία εντός του κτιρίου και την απορροή των όμβριων υδάτων. Οι πράσινες στέγες «φιλτράρουν» τον αέρα και ενεργούν ως φυσικός βιότοπος για τα έντομα και τα πουλιά. Ιθαγενής και ανθεκτική στην ξηρασία φύτευση περιβάλλει τα κτίρια των γραφείων.

Βιωσιμότητα του μεγαλύτερου “LEED Platinum – NC” πιστοποιημένου κτιρίου στον κόσμο

Η πανεπιστημιούπολη έχει σχεδιαστεί για να εξοικονομεί περίπου 40% της κατανάλωσης ενέργειας σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο κτίριο. Ενσωματώνει με αποτελεσματικά υδραυλικά, εξαιρετικό φωτισμό εξοικονόμησης ενέργειας και ενδοδαπέδια συστήματα εξαερισμού. Αισθητήρες κίνησης φωτός ημέρας, υψηλής απόδοσης γυάλινες προσόψεις καθώς και φυσικός εξαερισμός μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας.

Τοπικά και ανακυκλούμενα υλικά χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή. Μία υπόγεια δεξαμενή αποθήκευσης όμβριων υδάτων χωρητικότητας 3.785 κ.μ. συλλέγει τα όμβρια ύδατα που απορρέουν από τις σκληρές επιφάνειες και τα ανακυκλώνει για λόγους άρδευσης, ύδρευσης στις τουαλέτες κτλ. Το κεντρικό αίθριο χρησιμοποιεί παθητικό εξαερισμό και θέρμανση με υπέρυθρη ακτινοβολία.

Μια υπόγεια δεξαμενή αποθήκευσης νερού χωρητικότητας 2.839 κ.μ. αποθηκεύει και ψύχει το νερό τη νύχτα και το επανακυκλοφορεί κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μειώσει τα κόστη κλιματισμού του κτιρίου. Στις στέγες των κτιρίων της πανεπιστημιούπολης έχουν εγκατασταθεί 47 ηλιακοί συλλέκτες - σωλήνες κενού για την παραγωγή ηλεκτρισμού και κατ’ επέκταση παροχή ζεστού νερού. Μειώνει την κατανάλωση ενέργειας της πανεπιστημιούπολης κατά 37 % και αποτρέπει την καύση σημαντικής ποσότητας φυσικού αερίου.

Οι ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στην πανεπιστημιούπολη αναμένεται να χρειαστούν ανακαίνιση μετά από 30 χρόνια λειτουργίας. Τα κτίρια έλαβαν την πιστοποίηση “LEED” από το “Green Building Council” των Η.Π.Α. τον Οκτώβριο του 2011.

Εταιρείες που ενεπλάκησαν στο έργο “Bill & Melinda Gates Foundation”

Η Gustafson Guthrie Nichol ήταν η Αρχιτέκτων Τοπίου. Η κατασκευαστική Sellen ήταν ο γενικός ανάδοχος. Η εταιρεία Arup ήταν υπεύθυνη για τα δομικά, μηχανικά, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά του έργου καθώς και για τα πληροφορικά συστήματα. Η Seneca Group (κτηματομεσιτική εταιρεία) ήταν ο διευθυντής ανάπτυξης. Από την εταιρεία KPFF ήταν οι πολιτικοί και μηχανολόγοι μηχανικοί.

Η εταιρεία McKinstry ήταν ο ανάδοχος μηχανικός, η Cochran ο ανάδοχος ηλεκτρολογικών, και ο TechPMgroup ήταν ο σύμβουλος τεχνολογίας. Η εταιρεία AMA Alexi Marmot Associates and Judith Heerwagen ήταν οι σύμβουλοι εργασιακού περιβάλλοντος. Η εταιρεία "HKA Elevator” παρείχε την κάθετη μεταφορά.

Η RWDI παρείχε λύσεις ανεμοπροστασίας και η Morrison-Hershfield λύσεις στεγανοποίησης. Η εταιρεία Walker Parking ήταν ο σύμβουλος χώρων στάθμευσης. Από την Olson KÜNDIG Architects ήταν οι σχεδιαστές των εκθεμάτων στο κέντρο επισκεπτών.

 

Αναδημοσίευση από http://www.designbuild-network.com