Πάνω από 2.280 τετραγωνικά μέτρα κάθετου πρασίνου καλύπτουν το συγκρότημα «Τree House», έναν ουρανοξύστη 24 ορόφων στη Σιγκαπούρη. Το αρχιτεκτονικό χάρμα ιδέσθαι κέρδισε επάξια μια θέση στο βιβλίο καταγραφής ρεκόρ Γκίνες για τους μεγαλύτερους κρεμαστούς κήπους στον κόσμο.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/


Να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων στο κέντρο της πόλης, τονώνοντας την οικονομική δραστηριότητα και δίνοντας ανάσα στην κτηματαγορά της περιοχής επιχειρεί ο δήμος με τη μόνιμη πεζοδρόμηση του άξονα της Αγίας Σοφίας.


Επανέρχεται το πράσινο στο κέντρο της Αθήνας μετά την απόφαση φύτευσης 800 δέντρων κατά μήκος του έργου ανάπλασης των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων (μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο), μετατρέποντας τους σε δρόμους μεικτής κυκλοφορίας πεζών, ποδηλάτων, του τραμ, ταξί και οχημάτων τροφοδοσίας.


Η κείμενη νομοθεσία όχι μόνο δεν διευκολύνει την ανέγερση παθητικών κτηρίων -δηλαδή μηδενικών απαιτήσεων σε θέρμανση και ψύξη- αλλά θέτει και ανυπέρβλητα εμπόδια.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΕΙΠΑΚ (Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτηρίου) το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει την υποχρέωση εκπόνησης μελετών για την έκδοση άδειας δόμησης απαιτεί την εκπόνηση μελέτης θέρμανσης, ψύξης και εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κάθε κτήριο ακόμα και όταν από το σχεδιασμό προκύπτει ότι δεν απαιτείται κανένα θερμαντικό ή ψυκτικό μέσο για τη δημιουργία συνθηκών άνεσης.


Η νέα Πανεπιστημιούπολη που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα “Bill & Melinda Gates Foundation” στο κέντρο του Σιάτλ, στην Ουάσιγκτον, είναι το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο με την πιστοποίηση “LEED - NC Platinum” (αναγνωρισμένο πρότυπο για την ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης).


Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση των πεζοδρομίων στις γειτονιές της πόλης και κυρίως στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές.


Ένα εντυπωσιακό οικολογικό πρότζεκτ ξεκίνησε το Dawson College στο Μόντρεαλ με σκοπό να μετατρέψει τις οροφές του Πανεπιστημίου σε απέραντους κήπους.


Οι παρεμβάσεις στον υφιστάμενο αστικό χώρο, γνωστές με το γενικό όρο «ανάπλαση» αποτελούν φαινόμενο κυρίως της μεταπολεμικής περιόδου.


Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης: Βιοκλιματική ανάπλαση με 5,7 εκατ. ευρώ

Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης θα γίνουν παρεμβάσεις ύψους ς 5,7 εκατ. ευρώ για τη βιοκλιματική ανάπλαση των ιστορικών πλατειών Χρηματιστηρίου και Εμπορίου.


Μία εναλλακτική λύση που θα περιορίσει σημαντικά την μόλυνση του περιβάλλοντος που προκαλείται από τα μεγάλα αστικά κέντρα, βρήκαν Γερμανοί ερευνητές. Έτσι αφού οι πόλεις δυσκολεύονται να ενταχθούν στη φύση, οι επιστήμονες αποφάσισαν να εντάξουν τη φύση σε αυτές.


Μέχρι το Πάσχα αναμένεται να έχουν παραδοθεί τα τέσσερα από τα συνολικά επτά επετειακά πάρκα που ήδη διαμορφώνονται, σε συνολική έκταση μεγαλύτερη των 22 στρεμμάτων, από την αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης.


Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σχεδίασε και υλοποιεί το τριετές πρόγραμμα «ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας» με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και την αιγίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ και το συστήνει στο ευρύ κοινό.


Με το περιβαλλοντικό πρότυπο PERS, που έχει αναπτύξει η Ένωση Λιμένων Ευρώπης, πιστοποιήθηκαν, σε ειδική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, τα λιμάνια του Βόλου, της Κέρκυρας και της Καβάλας.


Ως μέρος μιας συνολικής ανάπλασης ολόκληρου του αστικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση η ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας «Rethink Athens» («Ξανα-Σκέψου την Αθήνα») ή, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου σε συνδυασμό με το τραμ που από το Σύνταγμα θα φθάσει μέχρι την Πλατεία Αιγύπτου.